5000 méter: El kell hinni, hogy lehetséges!

A hosszútávfutóknak szükségük van a megfelelő önbizalomra a cél eléréséhez. Lássuk, hogyan állt ma a zürichi Samsung Diamond League 5000 méteres versenyének rajtjához Mo Farah és Chris Solinsky.

A két futóban olyan lehetőségek rejlenek, melyek esélyessé teszik őket, hogy egy napon komoly kihívást jelentsenek az etióp és a kenyai futóknak. Farah 20 éve az első európai férfi, aki megnyerte az 5000 és a 10 000 métert is ugyanabban a versenysorozatban. Most arra törekszik, hogy a rövidebb távján 13 perc alatti eredményt érjen el, és ezzel legyőzze pszichológiailag is jelentős akadályt. Solinskynak ez már sikerült, a személyes rekordja 12:55.53. Még nagyobb eredmény a részéről, hogy ő az első, nem afrikai futó, aki 27 perc alatti, 26:59.60-as idővel, új észak-amerikai rekorddal nyerte a 10 000 métert - amikor debütált ezen a távon.

"Reálisnak kell lenni - mondja Farah -, és az én teljesítési határom közel van a 13 perchez. De már négy éve, úgyhogy tudom, hogy ezt meg akarom csinálni. Kenyában edzettem, amikor láttam, hogy Chris 27 perc alá ment. Évek óta ismerem, és amit tett, megmutatja, mit lehet elérni. Hitet ad az embernek. Ha ő meg tudja csinálni, mind meg tudjuk csinálni. Lehetséges."

"Időnként minden futónak lehet rossz napja - vallja Solinsky -, de még ha te is vagy az, akkor is hozzájárulhatsz a csapathoz, mint egészhez. Amit Mo elért, az motivált engem, és úgy érzem, én talán más európaiakat és amerikaiakat motiváltam, hogy másképp gondolkozzanak a versenyhez választott stratégiákról, és ezzel nyerési helyzetbe hozzák magukat. Minél többször adsz magadnak esélyt, annál nagyobb esélyed van a sikerre."

Forrás: Samsung Diamond League



fb share