Sri Chinmoy Békefutás Magyarországon

 

Magyarország az idén tizenhetedik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba, amelynek célja, hogy a sport összekovácsoló ereje által fejlessze az egyének, közösségek és nemzetek közötti békét és barátságot. A 24.000 kilométeres európai váltó az idei évben 49 országot kapcsol össze. A több mint két évtizedes múltra tekintő rendezvényt olyan híres személyiségek támogatták, mint II. János Pál Pápa, Nelson Mandela, Muhammad Ali, Teréz anya.

A Peace Run olimpiai stílusú váltófutás, amelyhez bárki csatlakozhat. A békét jelképező fáklyát egy nemzetközi futócsapat viszi országról országra. A korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan az idén is világszerte több tízezer ember kapcsolódik be az 5 kontinens 100 országában az év során párhuzamosan zajló rendezvényekbe. A nemzetközi váltóhoz lakóhelyéhez közel bárki csatlakozhat egy pár lépésre, néhány utcahosszra vagy akár kilométerekre is. A Békefutás ugyanakkor jóval több, mint egy sportrendezvény. A futókat minden településen ünnepséggel köszöntik. Ezeken a helyi harmónia-fesztiválokon a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet eszközeivel fejezhetik ki a helyi közösségek a harmónia iránti törekvésüket és elkötelezettségüket. A Peace Run így tulajdonképpen egy ünnepsorozat, amely végigvonul a településeken, országokon és földrészeken, az egész világon. Útján reményt, barátságot és örömöt hirdet.

Magyarországon június 15. és 21. között halad át a váltó. Útvonala: Rajka - Mosonmagyaróvár - Győr - Pápa - Ajka - Balatonfüred - Veszprém - Zirc - Oroszlány - Tatabánya - Tata - Komárom. A hazai útvonal hossza összesen 340 kilométer.

"Remélem, hogy a Békefáklya lángja az egység, a szolidaritás és barátság szellemét gyújtja meg mindazokban, akik a fáklyát magasba emelik. Dolgozzunk együtt mindannyian, hogy olyan európai közösséget építsünk, amely közös emberi mivoltunk értékein alapszik, hogy olyan világunk lehessen, ahol a béke és harmónia nem puszta szavak a szótárban, hanem valóságként élnek."- mondta Herman Van Rompuy Az Európa Tanács elnöke.

A futás anyagi és politikai érdekektől mentes rendezvény. Az alapító, Sri Chinmoy alapelveit követve, minden országban a helyi szervezők önkéntesen végzik munkájukat, a helyi közösségek szolgálatára, a nemzetközi barátság és megértés jegyében. A rendezvény megszervezésében a szervezők iskolákkal, sportszervezetekkel, települési önkormányzatokkal és állami szervezetekkel működnek együtt. Az élet minden területéről származó nemzetközi futócsapat tagjai saját idejüket és energiájukat szentelik arra, hogy a futás üzenetét a világ minden tájára eljuttassák.

A Békeutás alapítója Sri Chinmoy munkássága elismeréséül megkapta az UNESCO Nehru Medallion kitüntetését, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend, és a Pro Cultura Hungarica kitüntetéseket.

Forrás: Edzésonline