6. T-Com Vivicittá Városvédő Futás - Szeged

 

3700 FŐS CSÚCCSAL RAJTOLT A T-COM VIVICITTA SZEGEDEN

Vasárnap Szegeden a 6. T-Com Vivicittá Városvédő Futással rajtolt a BSI idei futószezonja. A csongrádi megyeszékhelyen minden idők legnagyobb 3700 főt meghaladó mezőnye (a korábbi rekord 2400 fő volt) sorakozott fel a város jelképét jelentő Dóm téren. Szeged volt az első vidéki helyszín, ahol a Vivicitták hazai huszonegy esztendős történetében Budapest után otthonra talált a futó-városvédő mozgalom 2001-ben. A város nevezetességeit felfűző 2,8 km-es távon férfiak versenyét a békéscsabai Tábor Miklós (7:48) nyerte, míg a hölgyek küzdelmében a Biacsi testvérpárnak köszönhetően kettős szegedi siker született.

Remek tavaszi napsütés, igazi futóidő köszöntötte a Tisza-partiakat vasárnap délelőtt. A Tisza magas vízállása miatt az utolsó pillanatokban módosított útvonal végül néhány száz méterrel megrövidítve 2,8 km hosszan kanyargott a város utcáin. A nyolcvanas évek közepén Olaszországból útjára indult városvédő futás hitvallásának megfelelően Szeged szépségeiben (Kárász utca, Dóm tér) is gyönyörködhetett a rekordlétszámú mezőny.

A Dóm téren dr. Szentgyörgyi Pál alpolgármester adta meg a startjelet a rekordmezőnynek. Az élen a profik azonnal lábra kaptak és erős tempót diktálva eltűntek a tömeg szeme elől. Már a második kilométer felé tartottak, amikor a Dóm téren az utolsó futó - 5 perccel a rajt után (!) - is áthaladt a rajtkapu alatt. Nem telt el két perc, amikor a tér másik végében megjelent a felvezető autó, amely az élboly közeledtét jelezte. A Dóm térre szinte teljesen együtt fordultak be a Halászevics fivérek és a békéscsabai korosztályos válogatott futó, Tábor Miklós. A 2,8 kilométeres távon nem dőlt el semmi. Az utolsó méterekig fej-fej mellett haladtak, azonban a 800 méteren junior Eb-t is megjárt Tábor megfosztotta a szegedieket a hazai győzelemtől. "Erős volt a mezőny, végig kemény tempót diktáltunk. A cél felé közeledve éreztem, hogy a hajrán fog múlni az aranyérem sorsa. Nyolcszázas futó vagyok, így bíztam a gyorsaságomban, amely végül döntött. Az idén nincs Európa-bajnokság az U23-as korosztálynak, ezért megpróbálok minden lehetőséget megragadni a versenyzésre. Világverseny híján az egyéni csúcsomat szeretném minél jobban megjavítani a nyári pályaidényben." - hangzottak a győztes szavai. A második helyen a korábbi háromszoros T-Com Vivicittá győztes (2001, 2003, 2005) Halászevics Áron érkezett: "A dobogós helyezésnek is örülök, bár győzni mindig jobb Mégis büszke vagyok arra, hogy ennyien döntöttek a futás mellett. Édesapám évek óta a helyi mozgósítója az eseménynek, így a mai rekord óriási siker számunkra, amelyben a szervezésen túl, mint testnevelő tanár is részt vettem." A dobogó harmadik fokára a közös bemelegítést is vezénylő Halászevics Péter állhatott fel. "Elfáradtam, mert a helyezés mögött kemény futás áll. A testvéremmel együtt a duatlon szezonra készülünk. Nagyon kellenek ezek a versenyek, mint amilyen a mai is volt." - értékelt Péter.

A férfiak küzdelméhez hasonlóan a hölgyek versenye is az utolsó métereken dőlt el. A Biacsi nővérek szokásuktól eltérően nem határozták meg előre a befutási sorrendet. A győzelmet egy másodperccel Bernadett szerezte meg Ilona előtt. "Ma egyetlen előzetes megbeszélés, és taktika volt: Győzzön a jobbik! Még nagyon a szezon elején vagyunk, ez volt a második versenyünk. Jó formában éreztem magam, itthon, hazai pályán mindig nagyon szeretek futni. Ma nekem ment jobban a hajrá, így örülök a győzelemnek." - mondta az eredményhirdetést követően Bernadett. A bronzérmet Szabó Andrea nyakába akasztották, aki egyetemi tanulmányai miatt a közelmúltban költözött Szegedre, de változatlanul veszprémi (VEDAC) színekben versenyez. "A maratoni bajnokság előtt vagyunk egy héttel, amelyre az elmúlt hónapokban készültem. Jó állapotban vagyok, mégis úgy érzem a várakozás alatt teljesítettem, ezért nem vagyok maradéktalanul elégedett."

A Szegedi Tudományegyetem karai között meghirdetett tízfős csapatversenyt a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar nyerte meg (56:29), a Gazdaságtudományi (1:03:07) és az Általános Orvostudományi Kar (1:08:10) csapatai előtt.

A tanintézmények között kiírt mozgósítási versenyt a helyi iskolák kategóriában a Tabán Általános Iskola (352 fő), a vidékiek közül a mindszenti Általános Iskola (122 fő) nyerte és vihette haza a sportszervásárlási utalványokat.

Ezzel kezdetét vette a T-Com Vivicittá Városvédő Futások országszerte négy - Szeged, Budapest (április 8.), Kaposvár (május 14.), Eger (május 27.) - nagyvárosban megrendezésre kerülő versenysorozata.

A BSI következő eseménye a tavaly két évtizedes jubileumát 9500 fős részvételi rekorddal ünneplő 21. T-Com Vivicittá Városvédő Futás lesz április 8-án, szombat délután a Margitszigeten.

6. T-Com Vivicittá Városvédő Futás, Szeged
2,8 km
Eredmények.

Férfiak
1. Tábor Miklós (Békéscsabai AC) 7:48:0
2. Halászevics Áron (Universitas SC) 7:48:5
3. Halászevics Péter (Universitas SC) 7:48:8
4. Lóczi Attila (SZVSE) 8:07:1
5. Oláh Tamás (Békéscsabai AC) 8:07:6
6. Kremmer Zoltán (Budai XI. SE)- 8:10:6
Nők
1. Biacsi Bernadett (SZVSE) 8:44
2. Biacsi Ilona (SZVSE) 8:45
3. Szabó Andrea (VEDAC) 8:48
4. Laluska Zsuzsanna (Titán TC) 9:09
5. Hajdú Rita (Dunaújvárosi Futóklub) 9:38
6. Ferenczi Flóra (SZVSE) 9:53
Szegedi Tudományegyetem karok közti bajnokság
1. Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar 56:29
2. Gazdaságtudományi Kar 63:07
3. Általános Orvostudományi Kar 68:10

Mozgósítási verseny
Nem szegedi iskolák

1. Mindszenti Általános Iskola 122 fő (testnevelő: Ivanovné Tóth Ágnes)
2. Pusztamérgesi Általános Iskola 118 fő (testnevelő: Szerencsiné Csamangó Jusztina)
3. Kiss Ferenc Általános Iskola Ásotthalom 109 fő (testnevelő: Kiss Andrea)

Szegedi iskolák
1. Tabán Általános Iskola 352 fő (testnevelő: Dobor Ágnes)
2. Deák Ferenc Gimnázium 316 fő (testnevelő: Engi Zoltán)
3. Arany János Általános Iskola 143 fő (testnevelő: Béltekiné Kántor Tünde)