1. Balaton Szupermaraton - Versenybeszámoló

 

Első nap

Március 27-én kezdetét vette az 1. BSI-Balaton Szupermaraton, a 195,4 km hosszú, 4 napos ultramaratoni futóverseny. A magyar tengert megkerülő eseményen 60 egyéni induló és 80, négyfős váltó állt rajthoz. Az első napon a 46,6 kilométer hosszú Siófok-Fonyód szakasz várt a résztvevőkre. Az egyéni indulók közül Dezső Sándor teljesítette leggyorsabban az első etapot, 3 óra 27 perc 19 másodperc alatt hagyta maga mögött a kilométereket. A férfiváltók közül a DHSE - profilozók futottak be elsőként, míg a hölgyek versenyében ma a Szondis Amazonok diadalmaskodtak. A Balaton Szupermaratonon holnap a Fonyód-Szigliget szakasz 52,9 kilométere vár a mezőnyre.

Második nap

Március 28-án a második napjához érkezett a négy napos ultramaratoni futóverseny, az 1. BSI-Balaton Szupermaraton. A napi etap 52,9 kilométer volt, az indulók a Fonyód-Szigliget útvonalon versengtek egymással. Az esős start után az idő végül a futóknak kedvezett, a szigligeti vár emelkedőjén már verőfényes napsütésben kaptattak fel a célhoz. A férfiak egyéni versenyében Sipos Balázs diadalmaskodott 4 óra 19 perc 23 másodperces idővel, míg a nők között ismét Kiss Zita volt a leggyorsabb 4 óra 37 perc 25 másodperccel. A férfi csapatok versenyében ismét magabiztosan nyert a DHSE profilozók csapata, ők 3 óra 15 perc 31 másodperc alatt futották le napi adagjukat, a hölgyeknél pedig a TTT-HSE Jányok lettek az elsők 4 óra 8 perc 18 másodperces eredményükkel. A verseny harmadik napján, március 29-én Badacsony és Balatonfüred között folytatódik az ultramaratoni, 43,6 km teljesítése vár mind az egyéni, mind a váltóban indulókra.

Harmadik nap

Március 29-én, szombaton már harmadszor sorakoztak fel a rajtvonalnál azok a futók, akik vállalták, hogy négy nap alatt körbefutják a magyar tengert. Az 1. BSI-Balaton Szupermaraton harmadik szakasza alig volt több, mint a maratoni táv, az indulóknak összesen 43,6 km-t kellett teljesíteniük, hogy a Badacsonyban található rajthelyszínről eljussanak a Balatonfüreden felállított célba. A férfiak egyéni versenyében Hegedűs István nyerte a napi szakaszt 3 óra 22 perc 33 másodperces idővel. Az összetettben továbbra is Sipos Balázs áll az élen. Az egyéniben startoló hölgyek között az ismét remekül futó Kiss Zita ért célba elsőként 3 óra 40 perc 32 másodperces időeredménnyel, így továbbra is magabiztosan vezeti az összetett versenyt. A férfi csapatok versenyében harmadszor is megállíthatatlanok voltak a DHSE profilozók, mindössze 2 óra 39 perc 3 másodpercre volt szükségük a táv legyűréséhez, ezzel a váltók versenyében is megerősítették első helyezésüket. A női váltóknál ma a Szondis Amazonok csapata bizonyult a legjobbnak, ők 3 óra 20 perc 21 másodperc alatt értek célba. A hölgyeknél a TTT-HSE Jányok vezetik az összetett eredménylistát. Holnap kerül sor a verseny utolsó napjára, az indulókra a Balatonfüred és Siófok közti 52,2 kilométeres szakasz vár, hogy aztán az Aranyparton minden résztvevő nyakába akaszthassák az őket megillető emlékérmet.

Negyedik nap

Március 30-án, vasárnap, az 1. BSI-Balaton Szupermaraton negyedik, egyben utolsó napján Balatonfüredről startoltak a versenyzők, hogy Siófokon célba érkezve majd elmondhassák magukról: körbefutották a Balatont. A férfi váltók versenyében megint nem talált legyőzőre a DHSE - profilozók együttese, 3 óra 3 perc 37 másodpercre volt szükségük ahhoz, hogy legyőzzék az 52,2 kilométert, és az összetett versenyben is diadalmaskodjanak. A női csapatok közül a TTT-HSE Jányok voltak a leggyorsabbak, 4 óra 1 perc 53 másodperc alatt futottak be a célba. Az egyéniben induló férfiak közül az utolsó napon Hegedűs István nyerte a szakaszt 4 óra 12 perc 56 másodperccel, míg a hölgyeknél Kiss Zita megállíthatatlannak bizonyult, és 4 óra 34 perc 10 másodperces idővel tudott nyerni. Az abszolút versenyben az egyéni férfiak közül Sipos Balázs, a nők közül Kiss Zita diadalmaskodott, míg a csapatok versenyében a férfiaknál a DHSE-profilozók, a hölgyeknél a TTT-HSE Jányok nyertek. A célba érkezés után minden induló emlékérmet kapott.