Az UHF chipek használatával kapcsolatos tudnivalók

 

Bizonyos versenyeken az időmérés a rajtszámra ragasztott speciális UHF chippel történik majd - tehát nem a megszokott bokára-cipőfűzőre rakott chipek segítségével. Emiatt azonban néhány korábban is szem előtt tartott szabály különösen hangsúlyossá válik.

Mit is jelent ez a fajta időmérési mód?

Nem kell a cipőfűzővel vesződni, hiszen maguk a rajtszámok kapnak UHF chipet a hátuljukra, így az időmérés a mellsíkra vonatkozik.

A mérés érdekében (is) rajtszámnak mindenképp végig láthatónak kell lennie. Az, hogy a rajtszámon van a chip, megkönnyíti a mi munkánkat is, és könnyebbé teszi a ti dolgotokat is: nem kell külön kezelni a két egységet rajtszám osztáskor, nem kell visszagyűjteni sem a chipeket, összességében mindenkinek kevesebb tennivalója van így a chipekkel. Rosszul felhelyezni sem tudod a rajtszámodat, így a chip mindenféleképpen a megfelelő helyen lesz majd. A chip tehát a rajtszámon lesz. Az időmérés pedig a földön elhelyezett időmérő szőnyegek (antennák) segítségével történik, amely körülbelül 2-3 méteres távolságból érzékeli a rajtszámban elhelyezett jeladót. Az időbélyegzés a legerősebb jelszignálnál (jellemzően a szőnyeg feletti áthaladáskor) történik.

Az új rendszer miatt, kérjük, figyelj oda, kérjük, a következőkre!

  • Először is duplán érvényes lesz, hogy a verseny során a rajtszámnak láthatónak kell lennie. Ezután már csak a chip miatt is fontos, hogy elöl és kívül hordd a rajtszámot.
  • Ahogy eddig is, most is szabályellenes, ha összehajtod a rajtszámot, levágod az alját. Ezzel ugyanis a chipet is megrongálod, ami azt jelentheti, hogy nem csak, hogy mondjuk időbüntetést kaphatsz, de miután a chipedet elrontottad, még csak időd sem lesz.

  • Ezen kívül pedig arra kérünk, hogy célba érkezés után a célvonalat és annak környékét a lehető legrövidebb időn belül hagyd el.

Reméljük, ez a fajta időmérési mód mindenkinek tetszeni fog egyszerűsége miatt.