Hőség és rekord nevezői létszám a velencei tóúszáson

 

A 2017-es K&H mozdulj! velencei tóúszás és túratriatlon a 8. volt a sorban. A tóúszás és a túratriatlon résztvevői valamennyien 4 távból választhattak: S, M, L és XL távokon próbálhatta ki magát, aki szombaton ellátogatott Gárdonyba.

A "csak úszók" között az L volt a legnépszerűbb táv, melyen a nevezők 3000 métert úsztak a Velencei-tóban kijelölt 1500 méteres pályán, vagyis kétszer tették meg a nyílt vízen kijelölt szakaszt. A legkisebb táv a tóúszáson 500 méter volt, a legbátrabbak pedig 6000 méter leúszására vállalkoztak. Az úszók dolgát nehezítette, hogy pénteken éjjel egy vihar érte el a tó térségét, és a szélből maradt jócskán szombat délelőttre is. Az viszont segítette a korai rajtolókat, hogy a kissé borús reggel miatt a tűző nappal nem kellett megküzdeni. Az első úszók 8.45 környékén csobbantak vízbe, a mezőny vége 15 óra előtt pár perccel érkezett meg a gárdonyi Sport Beachen felállított rajt-cél területre.



Az úszókkal együtt rajtoltak a triatlon túraszámokra vállalkozó résztvevők is, akik az 500, 1500, 3000 vagy 6000 méteres úszás mellett 2*13,3 km-t is végigtekertek, illetve a két bringaút között gyalogszerre váltva teljesítették a 6,8 km-s túratávot.



A triatlonozók között a legnépszerűbb az S táv volt, vagyis az 500 méteres úszással felvezetett bringa- és gyalogtúrát választották a legtöbben.

A mezőnyben volt néhány olyan duatlontúrázó is, aki a vizet elkerülve csak a kerékpáros és a gyalogos szakaszra vállalkozott.



A 8. K&H mozdulj! velencei tóúszás és túratriatlon legidősebb versenyzője a 77 éves Tóth Gábor volt, aki sikerrel teljesítette a választott 3000 méteres távot. A legfiatalabb résztvevők hetedik életévüket betöltve szálltak vízbe, hogy részesei lehessenek Magyarország második legnagyobb nyílt vízi úszóeseményének.

A 6000 méteres távot sikerrel teljesítette Patkás "Rocky" Tamás is, aki alsó végtagok nélkül áldoz az úszás szenvedélyének. Tamás 4 óra 2 perc körüli időeredménnyel ért célba, és elmondása szerint ez alkalommal jobb időt úszott, mint egy hónap ezelőtt a Balaton-átúszáson. Tamás régóta készült a tóúszásra, a vele készült interjúért kattints ide.



És bár az esemény nem verseny, egy rekordot mégis sikerült megdönteni. A tóúszásra, a túratriatlonra és -duatlonra együttesen 2350-en neveztek, amely szám minden korábbi részvételi létszámnál magasabb. A jó hír, hogy senkit nem hagytunk a vízben. ;-)

Az esemény időeredményei idekattintva érhetők el.

A képgalériát itt tudod megnézni!

Az esemény kisfilmje pedig: