Megdőlt a tévhit, miszerint gyerek mellett nincs idő a sportolásra

 



A családi minta fontosságát bizonyítja a BSI újabb, futó nők körében végzett, országos kutatása.

2019-ben a BSI (Budapest Sportiroda) ismét a futó nőket kérdezte sportolási szokásaikról, egészségtudatos életmódjukról. A résztvevők száma még impozánsabb, mint egy évvel korábban, immár 3346 kitöltő vett részt a kutatásban: 62%-uk a fővárosban él, 64%-nak van gyermeke -közülük 95% sportol rendszeresen-, 81% dolgozik, 66% felsőfokú végzettséggel rendelkezik, az átlagéletkor 38 év. Leggyakoribb az évi átlag 4 futóversenyen való részvétel, de a kitöltők 8%-a évente akár 13 eseményre is kilátogat.

Ezek az adatok azért is fontosak, mivel a korábbi kutatásokból ismert, hogy a sportolásra való hajlandóság egyik bejósló tényezője a lakhely, míg egy másik fontos tétele az iskolázottság. Adataink szerint a futóversenyeken való részvétel aránya szintén növekszik a képzettség emelkedésével. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében a legmagasabb a versenykedv. A legjellemzőbb, hogy ezen hölgyek évi 1-3 (a megkérdezettek 19%-a) vagy 4-7 (15%) versenyen vesznek részt.

Az iskolázottság kapcsolatban van a tudatossággal, családi példamutatással is. A megkérdezettek 61%-a számolt be arról, hogy nem a szülei példáját követve kezdtek sportolni. Fontos azonban, hogy ők viszont már tudnak jó példával elől járni a családjuk előtt. Érdekesség, hogy az apai sportolás bizonyult gyakoribbnak azon kitöltők körében (16%), ahol csak az egyik szülő sportol.

Együtt a családdal

Sokszor halljuk kifogásként, hogy "a gyerek, család mellett nincs időm sportolni". Idén kíváncsiak voltunk arra is, hogy a futó nők családja, gyermekei milyen arányban sportolnak. A megkérdezettek 64%-ának van legalább egy gyermeke. Mintánkban a kismamák/ GYES-en/GYED-en lévők aránya 5%-volt.

A kitöltők szerint a sportolás saját választás kérdése, hiszen a gyermekesek 50%-a heti 3-4 alkalommal sportol, 21%-uk pedig 4-nél többször, míg majdnem ugyanennyien (24%) vannak, akik heti 1-2 alkalmat szánnak a mozgásra. Egyre több gyerekesnek van ideje futóversenyre menni, amit színesíthet az a lehetőség is, hogy családi futásokon, gyermek távon is részt vehetnek a kisebbek, míg a szülők a hosszabb távokon mérettethetik meg magukat. És képzeljük el azt az örömöt, amikor valaki életében először ér célba a gyermekével.

Az anyukák 38%-a évente 1-3, míg 31%-a 4-7 futóeseményen vesz részt, 12%-a pedig több mint 13 alkalommal állt a start vonalhoz. Az anyukák kiemelkedően magas arányban szerepelnek a legtöbb eseményt látogatók között.

A jelenkori szülői minta fontosságát jelzi, hogy az édesanyák 70%-a szokott együtt sportolni családtagjaival. Ez arra utal, hogy a sport lehet egy közös hobbi, minőségi időtöltés a családnak.

"Azért is emelem ki ezt a számot, mivel gyakran találkozom azzal a kifogással, hogy »nekünk sosincs időnk egymásra«, vagy a már fentebb említett, »a gyerek mellett már nincs rá időm, energiám«. Fontosnak tartom azonban, hogy egy kis szervezéssel, akarattal ezek a nehézségek gyakran áthidalhatók. A szülők, amikor a gyermek sportol, maguk is megtehetik ugyanezt, így egyben példát is mutatnak az utódnak, nem csak elvárnak valamit tőle, amivel ők maguk nem tudnak esetleg azonosulni. A példamutatásnak hosszútávú hatása és haszna van. Azok a megkérdezettek, akiknek van gyermeke és szokott sportolni a gyermekével, velük közösen indul a versenyeken is (71%). Itt a fiatal számára büszkeséget jelenthet a legyőzött távolság mellett a sportos szülő, valamint az önértékelését is növelheti a versenyen való részvétel. Végül pedig közös jó emlék lesz a mindkettőjük által megkapott érem - nyilatkozza dr. Menczel Zsuzsanna sportpszichológus, a kutatás szakmai vezetője.

Egészségtudatosság, környezettudatosság

A korábban már említett egészségtudatosság és a környezettudatosság kapcsolatára is kiterjedt a kutatás, mely szerint a gyermekesek 45%-a tartotta fontosnak, hogy a környezettudatosság erősödjön a futóversenyeken is. A szervezők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a szemetelés visszaszorítására és a keletkező hulladék szelektív gyűjtésére. Növelik a kerékpár tárolók számát és kerékpár-, valamint közösségi közlekedés használatra buzdítanak a rendezvények megközelítésekor.

A tudatosság kiterjed a táplálkozásra is. Általánosságban jellemző azokra, akik sportolnak, hogy jobban odafigyelnek az étkezésükre. Tudják, hogy mi szolgálja az egészségüket, mi segíti sportolásuk minőségi javítását.

Az eredmények azt jelzik, hogy a gyermekesek körében minden esetben magasabb arányban figyel a család a megfelelő táplálkozásra - 27%-nak kifejezetten fontos, hogy mi kerül az asztalra.



Sportolási gyakoriság és családi minta

A sportolási gyakoriság mindig fontos kérdés egy ilyen kutatásban. Az eredmények azt mutatják, minél többet sportol valaki, annál gyakrabban áll rajtvonalhoz futóversenyen. Ez az arány a heti 3-4 alkalommal edzők között a legmagasabb, 46%.

Szintén ők azok, akik a legtöbb futóeseményen vesznek részt, évente átlagosan 4 alkalommal. A kitöltők 51%-a jelezte, hogy együtt szokott sportolni családja valamely tagjával. Ennek szintén a heti 3-4-szer sportolók között a legmagasabb az aránya, mintánkban, 25%.
A válaszadók 50%-a áll családja kíséretében a startvonalhoz. Köztük ismét a heti 3-4-szer sportolók vannak a legnagyobb arányban (17%).
Kocsis Árpád, a BSI versenyigazgatója szerint: "összeségében azt láthatjuk, hogy míg szüleink és nagyszüleink idejében a férfiak körében volt gyakoribb a sportolás, ma már egyre több nő is hódol ennek az egészséges szenvedélynek, a futásnak. A félmaratonon való részvételük 2008-2017 között megötszöröződött, míg ugyanezen időszakban a maratoni futásokon való indulásuk háromszoros növekedést mutat.
Nagyon pozitív eredménye a kutatásnak - amit mi tapasztalunk a helyszínen is- hogy egyre több szülő mutat példát gyermekének és emelkedik a családok részvétele, ami a hiteles minta mellett remek közös élmény is. A BSI legtöbb rendezvényén a legrövidebb pár száz méteres távoktól a néhány kilométeresen át a klasszikus hosszabb távokig kínálunk megmérettetési lehetőséget. Így a család minden tagja megtalálhatja a számára megfelelő kihívást."