Több mint 9550 nő a Népligetben az ALDI Női Futógálán

 

Több mint 9550 nő sportolt ma együtt a legnépszerűbb hazai női futóeseményen. A 24. ALDI Női Futógála 7 távja és 7 futama elsősorban a nőket várta a Népligetbe, de két távon a fiúk és a férfiak is csatlakozhattak a jellemzően női mezőnyhöz.

A hagyományosan májusban megrendezett eseményünk egy napra a futás női oldalát helyezi fókuszba. A reggelt komoly esővel és 14 C fokos hőmérséklettel kezdtük, az időjárás aztán a hangulattal együtt jóra fordult, az első futam rajtjára kisütött a nap, és egészen 22 C fokig melegedett a hőmérséklet. Az ALDI Női Futógálán idén is minden korosztály rajthoz állt, a kislányoktól kezdve a családanyákon át az aktív nagymamákig bárki rátalálhatott az edzettségének megfelelő távra. Az egyéni futók 4 táv közül választhattak, a legrövidebb táv a családi futás 600 métere volt, a rövidebb távok kedvelőit és az iskolásokat a 2,5 kilométer várta, az edzettebbek pedig 5 vagy 10 kilométeren át élvezhették a közös futás pozitívumait. Az igazán bevállalós futónők a távok kombinálásával tovább növelhették az össztávot, a 2,5, az 5 és a 10 km egymással tetszőlegesen kombinálva is teljesíthető volt, vagyis estére akár 17,5 kilométer is lehetett a Népligetből ma hazatérő futónők lábában.



A visszafogottabb mozogni vágyókat a gyaloglás 2,5 kilométeres futama várta, a mezőnyt többek a női futósport ikonja, Monspart Sarolta buzdította.

A férfiak, az apák és fiaik, valamint a nagypapák ezen a napon többségében a pálya szélére kényszerülnek, és kipróbálhatják magukat a szeretett nők, párjuk, anyukájuk és testvérük szurkolóiként, de azért minden évben van két futam, ahol családi körben vagy baráti társaságban rajthoz állhatnak. A Családi Futam a legkisebbek és szüleik 600 méteres bevezető futama, a 3*2 kilométeres váltó pedig egy igazán gyors csapatverseny a nagyon elszántaknak, ahol a váltókat férfi futók is erősíthetik.



A futamok előtt az ALDI Női Futógála résztvevőit idén is Béres Alexandra fitneszvilágbajnok és Szalka Andi fitneszinstruktor segítette abban, hogy bemelegített izomzattal kezdhessék meg a futást. Béres Alexandrára a váltófutam rajtellövőjeként is emlékezhetnek majd a résztvevők.

A 10 kilométeres táv rajtjánál a mezőny elindításában Novák Katalin Család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes vállaltak szerepet.

10 kilométeren a fiatalokat leszakítva, magabiztos hajrával Staicu Simona győzött 39:31-es időeredménnyel. "Nehéz volt, nagyon meleg lett, ráadásul egyedül kellett tartanom a tempót. Meglepődtem, mert már féltávnál egyedül maradtam, holott arra számítottam, hogy csak 7-8 kilométer után dől el a verseny. Egyik szemem sír, a másik nevet: 48 évesen már nem magamat várom az élre, hanem a fiatalokat."

Az esemény célba érkezőit minden versenyszámban csajos befutóéremmel és a névadó szponzornak köszönhető gazdag befutócsomaggal várták a szervezők. A célba érés után kicsik és nagyok a Népliget árnyas zöldjében, majális hangulatban pihenhették ki magukat. A kiállítók kifejezetten nőknek szóló, családos és gyermekes programokkal várták a résztvevőket. Az ALDI chill zone területe felfrissülést és pihenőhelyet kínált, a Családbarát Magyarország egy kisebb rétre való gyerekjátékkal várta a gyerekeket. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány egészségügyi szűrésekkel várta a női futókat fókuszban a diabétesszel, az Egészség Hídja - Összefogás a Mellrák Ellen megmozdulás pedig figyelemfelhívó céllal volt jelen az ALDI Női Futógálán, szervezett sétájukat a 2,5 kilométeres gyaloglás futamán teljesítették.



Az esemény résztvevői között idén is sok ismert arc tűnt fel. Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó a Megyünk Tovább Előre Alapítvány csapatát erősítette a 3*2 kilométeres váltóban. Az alapítvány elsősorban gyógyult daganatos betegeket, kezelés alatt álló betegeket és hozzátartozóikat vonja be a szabadidősportba. Ugyanabban a váltószámban indult az Új Színház művészcsapata is.
A 10 km-es táv mezőnyében pedig futócipőt húzott Lévay Viktória színésznő, Kormos Villő 3 szoros EB bronzérmes műugró és Gregori Dóra, korábbi szépségkirálynő is.

Az ALDI Női Futógála apropóján idén a BSI folytatta a nők futással kapcsolatos szokásait feltárni igyekvő kutatását. 2019-ben 3346 kitöltő vett részt a kutatásban. Az eredmények azt mutatják, hogy a nők gyermekeik mellett is fontosnak érzik, hogy sportoljanak, a válaszadók többsége úgy gondolja, anyaként is lehet az a választása, hogy szakít idő a sportolásra. A megkérdezett anyukák 50%-a akár hetente 3-4 alkalommal is mozog, 21% pedig ennél többször. Egyre többen járnak közülük futóversenyre, amit erősít az a lehetőség is, hogy családi futásokon, gyermektávokon a legkisebbek is rajthoz állhatnak. A válaszokból kiderül, hogy a családi példamutatás dolga változóban van. A megkérdezettek 61%-a számolt be arról, hogy nem a szülei példáját követve kezdett el sportolni, ő maga viszont már példát mutat.

A 10 kilométeres futam eredményei:
1. Staicu Simona (Dunakeszi VSE) 39:31
2. Rozsnyai Lilla (Üröm) 39:52
3. Aradi Bernadett (DEAC) 40:25

A további, részletes eredménylista idekattintva érhető el.