Liget Akadályfutás - pályaleírás

 

Ismerd meg futva a Városligetet, járj be új és régi, természetes és épített részeket, kalandozz olyan helyeken, ahova máskor nem juthatsz be futva!
6,5 km, 25 kaland, lássuk őket szép sorjában, előbb egy útvonalfilm, aztán a kalandok szöveges leírása következik:

1. kaland: Bújj, bújj, zöld ág

Ne vegyél túl nagy lendületet, mert nem futva, hanem testmagasságtól függően guggolva, térdelve, görnyedve fogsz elrajtolni. Megmutatjuk milyen belülről egy majdnem egy méter átmérőjű vízvezeték-elem. Nem is egy, hanem három, hiszen hármasával egymás mellől fogtok rajtolni.

2. kaland: Rózsakert és Millenium Háza

1500 tő rózsa és egy rózsalugas változatos színű és mintázatú virágai keltik életre Budapest aranykorának hangulatát. Először ezek között, majd az átfogó műemléki rekonstrukció keretében megújult volt Olof Palme Házban, a Városliget legrégebbi épületében vezet az útvonal.
Fotó: magyarepitok.hu

3. kaland: Füstalagút

Egy kicsit megfüstölünk, de csak annyira, hogy még legyen erőd továbbfutni.

4. kaland: Gumifüggöny

Ha azt gondolnád, hogy a futókörre érve hagyunk haladni, nem tévedsz nagyot. Csak egy kicsit. Miután átküzdötted magad a gumifüggönyön, egy ideig szabad a pálya.

5. kaland: Futóforgalom-terelés

A volán mögött ülve az ilyen akadályokat kikerülöd. Most nem lesz más lehetőséged, mint átugrani. Testközelből megismerheted a műanyag forgalomterelő elemeket.

6. kaland: Múzeum Mélygarázs

3 emelet le, hogy remegjenek a combjaid. Egy kör a málygarázsban. Nagy előnye, hogy itt védve vagy az időjárás viszontagságaitól. 3 emelet vissza a talajszintre, hogy feltornázzuk a pulzusodat. Tényleg, futottál már málygarázsban?
Fotó: ligetbudapest.hu

7. kaland: Street workout pálya

Találd meg az utat a street workout pálya erősítő eszközei közötti útvesztőben! Fotó: welovebudapest.com

8. kaland: Hullámvasút

Kordonok között futni mindenki tud, így néz ki minden célegyenes. Na de ha ezek a kordonok keresztbe vannak fordítva? Ráadásul egyszer felette, egyszer alatta kell majd átjutnod.

9. kaland: Mászófal

Ebben nincs semmi trükk, mész-mendegélsz (na jó, inkább futsz) a Városligetben, egyszer csak előtted terem egy mászófal. Nincs más dolgod, mint felkapaszkodni a tetejére és menni tovább. Fotó: gyerekkel.com

10. kaland: Gumitenger

Kapcsolj kenguruüzemmódba, és kapkodd a lábad! Kölyköt az erszényedbe nem adunk, autógumikat a lábad alá viszont annál inkább.

11. kaland: Királydomb

Bővítjük a gyakorlati földrajzi ismereteidet, tenger után jöhet a domb. Persze nem megkerülve, hanem két irányból is meghódítva. 1975 előtt nem volt itt még egy árva hupli sem. Az akkor dúló szánkódomb építési láz eredményeként építési törmelékből és földből nőtt ki a Szánkódomb, amit 1983 óta, az István, a király című rockopera itteni bemutatója után kezdtek Királydombnak hívni. Fotó: ligetbudapest.hu

12. kaland: 200 méter sprint

Mit csinál a futó, ha meglát egy 200 méteres futópályát? Valószínűleg mindenki mást. Reméljük te megfutod életed leggyorsabb 200 méterét. A kanyarokban ne felejts bedőlni! Fotó: gardenista.hu

13. kaland: Gerendafutás

Felfutsz-végigmész-lefutsz. Egyszerű, nem? Ja, hogy az egész alkalmatosság kb. 30 cm széles? Azt nem áruljuk el, legyen meglepetés. Fotó: youtube.com

14. kaland: Habalagút

Ez már a második ismeretlenbe vezető kaland. Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel! Maradandó élménnyel gazdagodsz, a belül begyűjtött hab (sajnos nem tejszín), még elkísér egy ideig a pályán.

15. kaland: Aprajafalva

A strandröpladba pályák talaja érdekes titkokat rejt. Segítünk megismerni ezeket, egy álcaháló takar majd el, miközben közelről vizsgálgatod a homokot.

16. kaland: A fal

Ezt a kalandot hegymászó habitussal teljesítheted. Azért van ott a fal, hogy megmászd. Egyik oldalán fel, másikon le. Jobbra-balra ne tekintgess, megkerülni nem lehet. Fotó: pinterest.com

17. kaland: Majomlétra

A nevéből adódik, majmok előnyben. Nem elég ha szőrös vagy, esetleg ha szereted a banánt. Légy ügyes is, mássz át függeszkedve a csőrendszeren. Ha lepottyansz, jöhet a 100 méteres büntetőkör. Azt még megálmodjuk, hogy futva vagy bukfencezve ;-)

18. kaland: Vajdahunyad Vára vizesárok

Először arra gondoltunk, hogy itt bezavarjuk a mezőnyt a tóba, de akkor ki kellett volna hagyni a következő két kalandot, azokban a víztől/sártól csöpögő ruházat nem szalonképes. Így maradnak a tóparti sétányok, stégek. Az biztos, hogy pazar a látvány, főleg ha nem futsz erre gyakran.

19. kaland: Vajdahunyad Vára kerengő

A belső kertes kerengő egy igazi futócsemege, az épületkomplexum ezen része ritkán látogatható, esetenként rendezvényhelyszínként üzemel. Most azonban a futóké lesz egy fél napra, valószínűleg egyszeri lehetőség lesz körbefutni egy versenyen. Fotó: orszagjaro.net

20. kaland: Mezőgazdasági Múzeum

Mentél már futva múzeumba? Vagy csak kifelé, maszkban, hónod alatt egy Van Gogh-gal? Most itt a lehetőség egy gyors látogatásra, igaz nagyon nem mélyülünk el a tárlatokban, csak úgy futólag.

21. kaland: Ikarus 280

Ha buszon fut az ember, általában nincs jegye és kergeti az ellenőr. Ez itt most teljesen legális lesz, elöl felpattansz, végignyargalsz a csuklóson, a végén jelezni sem kell a leszálláshoz.

22. kaland: Gumihegy

A 3. kaland felépítése után maradt egy kisebb kupac autógumink. Ezeket összehordtuk egy halomba, de nem meggyújtjuk, hanem átzavarjuk rajta a mezőnyt. Keresd meg a legkönnyebb hágót, közben vigyázz a cipődre, nehogy a rakásban maradjon!

23. kaland: PET palack medence

Hetek óta csak palackozott vizet iszunk és túrjuk a kukákat, hogy legyen elég muníció, amivel megtölthetjük a medencét, amin majd keresztülgázolsz nem sokkal a cél előtt. Ha hoztál a futásra saját frissítőt, az üres palackot itthagyhatod!

24. kaland: Kukatolás

Mikor elhangzik a kérés, hogy "Drágám, levinnéd a szemetet?" biztos otthon is így csinálod. Ha nem, akkor ideje megtanulni gyorsan közlekedni a kukával. Mi a kezedbe adjuk, te pedig tolod, húzod, hónod alá kapod, mindegy. A lényeg, hogy érj vele körbe a 100 méteres pályán.

25. kaland: Mentőautó

Futottál már keresztül mentőautón? Hát, még mi sem, ezért aztán képünk sincs róla. Az viszont biztos, hogy záró kalandnak tökéletes lesz a 6,5 km végén. Akkor se maradj bent, ha rosszul lettél a futás végére, az egyedi érem majd rendbehoz!