Csúcs a 28. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson: 15650 nevező!

 

Mintha csak megköszönni szerette volna a lehetőséget, gyönyörű ajándékkal lepte meg a várost a 28. Telekom Vivicittá Városvédő Futás. A hosszú hosszú tél után a verseny elhozta a tavaszt, csodálatos, már-már nyárias időben vezényelhette a bemelegítést Béres Alexandra. A tavasz hagyományosan legvonzóbb szabadidős eseményére 15650 sportember nevezett, ez volt minden idők legnagyobb létszámú budapesti Vivicittája!

Az első táv a félmaraton volt (közel 3800-an neveztek, rekord a Vivicittá félmaratoni történetében!). Chris Mattheisen a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója valamint Béres Alexandra társaságában dr. Szentes Tamás, Budapest egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester helyettese és Cseh László olimpiai ezüstérmes világ-és Európa-bajnok úszó lőtte el a rajtot, mely után 7 percet vett igénybe, míg a majd 4000 futó áthaladt a rajtzónán.



Az első beérkezők a kerekesszékes Bók László (Szigetszentmiklós, Powerstation SE) és a handbike-os Katona Ottó (Tát, Otroprolil) voltak. A kerekesszékkel versenyző nők között Takács Veronika (Keszthely Suhanj!) teljesítette a legrövidebb időn belül a félmaratont.

A félmaratonon a férfiaknál a volt válogatott Berecz Lajos (Mezőtúr SSE) szakította át elsőként a célszalagot, a nőknél Prokoppné Teveli Petra (Közös Sport Egyesület) győzött.


Berecz Lajos:
"1:10.26 az idő, nagyjából azonos azzal, mit amit terveztem. Bíztam az első helyben, különösen azután hogy a rajttól az élen álltam. A saját tempómat futottam, és ez úgy látszik erős volt a többieknek, nem tudták átvenni. Bár többet és minőségi módon tudnék edzéni, de a napi 10 órás munka, a család kevesebb edzésre nem ad lehetőséget. Ma a rutin és az évek segítettek. A sok hideg téli nap után váratlanul jött ez a jó idő, és a rakparton már-már bántó volt az erős napsütés. 6-7 éve nem futottam a Vivicittán, de természetesen nem bántam meg, hogy most újra eljöttem. Most indultam először félmaratonon a Vivicittán, emlékezetes marad. Mint ahogy az is az, ahogy hetedikes általános koromban futottam először ezen a versenyen, s majdnem a bokámig ért a mez, amit az iskolától kaptam. Remek hangolás volt ez a verseny a következő futásomra, május 1-jén Horvátországban indulok egy 18 km-es utcai versenyen".


Prokoppné Teveli Petra:
"Két kisfiam (2 és 4 éves) születése óta most első alkalommal álltam rajthoz. Korábban versenyszerűen futottam, ám az utóbbi években csak kedvtelésből teszem, és a plusz motivációt egy futókör vezetése jelenti. A picikre ezúttal a nagyszülők vigyáznak, ugyanis a férjem a 10 ezer méteresek mezőnyét erősíti. Ennyi év kihagyás után részint ismeretlenek voltak a rajtlistán a nevek, ezért óvatosan kezdtem. Az 1:30-as iramfutók mögé álltam be, és a fordulóig kivártam. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy fel tudjam mérni az erőviszonyokat. 12-nél ritmust váltottam és 4 perc alá szorítottam a kilométereket, sikerült az előttem lévő lányokat beérni, és bár az utolsó ezren még volt egy támadás az első helyem ellen, sikerült visszavernem a riválisomat. Véleményem szerint ezúttal az döntött a javamra, hogy nem futottam el az elejét. Maratont négy éve nem futottam, de a mai siker talán elég lendületet adhat arra, hogy ősszel a SPAR-on rajthoz álljak."

A Telekom dolgozók versenyében (630 induló) a félmaratonin Kuti András volt a leggyorsabb, ideje: 1:25:43, a nők között a legsikeresebb Börcsök Beatrix lett 1:57:53 mp-es eredménnyel.

A klasszikus Vivicittá 10 km-es távon 2950 nevező tett hitet a futás, a verseny, a város, az egészség mellett. A férfiaknál komoly párviadal alakult ki Kovács Ádám (MVSI) és Csere Gáspár (BEAC) között. A 27 éves Kovács végül 2 mp-el (a teljes Vivicittá legszorosabb befutója!) előzte meg öt évvel fiatalabb ellenfelét. A női verseny nem hozott hasonlóan komoly viaskodást, mivel a londoni olimpián maratonon indult Erdélyi Zsófia (UTE) percekkel előzte meg a mezőnyt. Az athéni olimpiai maratoni induló Juhász-Staicu Simona eúttal a harmadik helyen ért célba. A távot Boston 2013 feliratú trikóban teljesítette Simonyi Balázs is, aki egy héttel korábban futott a véres merénylettel zárult bostoni maratonin. Teljesítette a távot a névadó főszponzor a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Chris Mattheisen is.


Kovács Ádám:
"Most először veszek részt a Vivicittán, és őszintén szólva nem számítottam ilyen erős kezdésre, az első három kilométert nagyon megnyomtuk, ez pedig vissza is ütött a táv második felében. Kisujjból kellene kiráznom ezt az időt, mégis megszenvedtem érte. Nem estem kétségbe, és ha nem is nagyot, de robbantottam, szerencsére az ellenfeleim már nem tudtak ritmust váltani. A győzelem sikerült, azonban elégedett a futásommal nem lehetek. Egy betegség legyengítette a szervezetemet, ami rossz előjel a 10 ezer méteres országos bajnokság előtt. Vitaminokat, ásványi sókat kell most szednem, és kicsit pihenni, hogy visszataláljak régi önmagamhoz, hiszen még idén világbajnoki maratoni szintet szeretnék futni."


Erdélyi Zsófia:
"A jövő heti országos bajnokság előtt kíváncsi voltam, éles helyzetben miképp teljesítek. A Vivicittá erre kiváló alkalom volt, és az eredmény azt mutatja, bizakodva nézhetek az OB elé. A rajtnál elég nagy volt a lökdösődés, azt hittem "fel fognak rúgni", szerencsére néhány száz méter után már szétszakadozott a mezőny. A lányokat már az elején leráztam, utána próbáltam végig a fiúkkal tartani a tempót. Az első kör végére egy négyfős bolyban futottam, és ez segített abban, hogy végig egyenletesen teljesítsem az ezreket. A hangulat kitűnő volt, örülök, hogy jól sikerült a főpróba. A bajnokságban már Papp Krisztinával kell megmérkőznöm, a realitás ugyan mellette szól, de olykor borulhat a papírforma. Miért ne éppen akkor?


A Midicittá is a népszerű távok közé tartozott (2150 nevező), a 7 km-en már egyre több fiatal arc is megjelent. A futamot Simicskó István az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportért felelős államtitkára lőtte el, majd maga is beállt a futók közé, és hozta a 7 km-t. Az elsőségért a nők között alakult ki emlékezetes verseny. A Margitszigeti AC versenyzője a 23 éves Kovács Melinda bírta egy picivel jobban a végét és öt másodperccel megelőzte a mindössze 11 éves Horváth Karolina Helgát. (27:07 illetve 27:12 a két sportoló ideje). A férfi verseny győztese a 20 éves Pelsőczy Attila (TFSE), aki közel két percet vert a második helyezett Menczelesz Dánielre (a győztes idő 22:17).


Simicskó István, teljesítve a távot, boldogon osztotta meg érzéseit.
"Óriási dolognak tartom, hogy több mint tizenötezren neveztek, közöttük a kisgyermekektől a több 80 év feletti indulóig, minden korosztály. Azért tartom az eseményt jelentősnek, mert érzékelhető, hogy a magyar emberek értékrendjébe és életvitelébe beilleszkedik a futás, a Vivicittá, melyen már magam is többször futottam, s ma is jól esett a 7 km."

A 28. Telekom Vivicittá Városvédő Futás első rajtja 9.30-kor volt és és attól kezdve az utolsó célbaérkezésig 7 órán át hömpölygött a városban a 7 táv futóserege.

Rajthoz állt több média személyiség is, mint például a TV2 ismert arca, Szabó Zsófi, Deutsch Anita színésznő, és az RTL Klub népszerű műsorvezetője Barabás Évi is. A Budapesti Játékszín munkatársai is neveztek: Lévay Viktória, Verebes Linda, Pindroch Csaba, Dózsa Zoltán is rajthoz álltak a 7 kilométeres távon.

A mezőny legidősebb indulója Melihár György, aki májusban tölti be a 81. életévét. Ő az eddigi valamennyi Vivicittán indult. A hölgyek mezőnyében Sztarenszky Tiborné Marika a legszebb korú, aki a napokban ünnepelte 78. születésnapját.

Az eseményt szervező BSI több mint 200 fős rendezői gárdája gondoskodott a futók biztonságáról és ellátásáról: 5000 liter vízzel, 1000 liter isoitallal, 450 kg banánnal, 40 kilogramm szőlőcukorral készültek a résztvevők frissítésére.

A Telekom Vivicittá Városvédő Futás idei két vidéki helyszíne Pécs (április 27.) és Szolnok (április 28.) lesz.


Eredmények

Félmaraton

Férfiak:
1. Berecz Lajos - Mezőtúr SSE 1:10:26
2. Beda Szabolcs - ELTE-Sashegyi Geprád 1:14:00
3. Makár László - MAC-NS 1:14:16

Nők:
1. Prokoppné Teveli Petra - Közös Sport Egyesület 1:26:33
2. Ladányi Tímea - Óbudai Futókör 1:27:02
3. Egervölgyi Lilla - SZVSE 1:29:12


Vivicittá (10 km)

Férfiak:
1. Kovács Ádám - MVSI 31:48
2. Csere Gáspár - BEAC 31:50
3. Fecskovics Attila ifj. - 32:14

Nők:
1. Erdélyi Zsófia - UTE 34:40
2. Kis Zsanett - MAC 37:03
3. Juhász-Staicu Simona - MKSK 37:26


Midicittá (7 km)

1. Pelsőczy Attila - TFSE 22:17
2. Menczelesz Dániel - Budaörsi DSE 24:00
3. Varga Bálint - BEAC 24:05

1. Kovács Melinda - Margitszigeti AC 27:07
2. Horváth Karolina Helga 27:12
3. Ferenc Kata 28:03