A jubileumhoz méltó futótömeg a Városligetben

 

A 20. K&H olimpiai maraton és félmaraton váltó, Közép-Kelet Európa legnagyobb váltófutó rendezvénye előtti héten a szokásosnál is több munka várt a szervező bizottságra.


A rendkívüli árvízi helyzetben folyamatosan egyeztettek a főváros vezetőivel. Az a végső döntés született, hogy a rakpartok kiesésével megnehezedett közlekedési lehetőségek miatt megváltoztatják az esemény útvonalát.Az eredeti Dózsa György út és Andrássy úti szakaszokat törölték, azok felszabadultak az autóforgalom számára és csak a Városliget jelentette a versenypályát. Így az útvonal az eredeti 7032 m-es kör helyett rövidebb, 5274 méterre csökkent.
Az egyéni félmaratoni indulók 4 kört futottak és így teljesítették a 21,1 km-t. A csapatoknál a maraton váltó össztávja 42,2 km helyett "csak" 31,6 kilométer, míg a 21,1 km-es félmaratoni váltó "csak" 15,8 km volt . Minden induló megértéssel fogadta a kényszerű változtatásokat. Egyet értettek azzal, hogy a táv rövidült ugyan, de az élmény és a hangulat nem változott. Sőt...

Köszönet illeti a főváros vezetését, hogy ezzel a kompromisszummal lehetővé vált az esemény 20. jubileumának méltó megünneplése.

A bemelegítéshez Béres Alexandra egykori fitness világbajnok diktálta a tempót.
Az időjárás főistene továbbra is futóbarát. Vasárnapra napsütéses (időnként túl erős is)fel napközben száraz időt küldött a Városligetbe. A futók 26 fokos igazi nyári melegben állhattak a rajthoz.
A rajtot Hendrik Scheerlinck, a K&H Bank vezérigazgatója lőtte el. A minimaraton váltó első futói 9 óra 30 perckor rajtoltak, majd a maraton és félmaraton váltók első tagjai, valamint a félmaratonisták 10.30 órakor kezdték a futást az 56-osok teréről indulva, a Városligetben. Több mint 8050 futó várta a futást. (Egy évvel korábban 6800-an neveztek Három éve, 2010-ben ez a szám 5500 volt!) Több mint 1570 csapat , 1370 egyéni félmaratonista nevezett.

Külön kategóriában indultak a céges csapatok, idén négy híján 900!. Nevezett többek közt a Kolibri Színház, a Nemzeti Táncszínház, a Művészetek Palotája, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Külügyminisztérium. Ott voltak a mezőnyben többek közt a Goethe Intézet, a Honvéd Koronaőrség, a BME Atomfizikai tanszék, valamint az Országgyűlés Hivatala és a Roma Education Found váltói.
Több nagykövetség is képviseltette magát a versenyen. Három csapattal nevezett a német nagykövetség, soraiban szerepelt többek között Manfred Knopp vezérkari ezredes, Németország védőerő-attaséja. Rajthoz állt a svéd nagykövetség, ahol első futóként Karin Olofsdotter nagykövet asszony futott. Rajtuk kivül Szlovénia és Románia Nagykövetsége is fontosnak tartotta, hogy kiállítsa versenyzőit.

A Jogi Fórum szakmai partnerségével a Jogi Fórum Kupa második alkalommal került meghirdetésre, óriási sikert hozva, hisz 60 jogász csapat nevezett . A kupa védnöke Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke.
Metropol Médiabajnokságon 21 kilométeres távon háromfős váltóban indulhattak a sajtómunkatársak. Idén mindenképp dicséret illeti aktivitásukat, hisz rekordmennyiségű, 30 csapat küzdött a legjobb médiacsapat címért: köztük Metropol, Axel Springer, TV2, Eurosport, SHV News, Szuperinfó, Digisport, Nemzeti Sport Online, Észak-Magyarország, Kossuth Rádió, Juventus Rádió, Napi Gazdaság, Jazzy Rádió, PepsiFoci, Echo Tv.
Indult a Bajnokok voltunk női sztárváltó is, melynek tagjai több mint 100 alkalommal szeretek magyar bajnoki címet pályafutásuk során. A korábbi évek hosszútávfutó krémje állt össze: Farkas Ágota, Földingné Nagy Jutka, Földing Réka, Jakab Ági, Teveli Petra és Barócsi Heléna.

Egyéni teljesítmények
Őszinte elismerés Jeremcsuk Istvánvánnak (Láss! Alapítvány)- a Mátrabérc és a Kinizsi Százas teljesítménytúra első vak teljesítőjének, aki szintén egyéniben állt oda a félmaratoni rajtjához.
Kovács Kokó István olimpiai bajnok ökölvívó is futócipőt húzott és egyéniben küzdött azért, hogy az erre az évre önmagának előírt 2013 km-ből újabb mennyiséget faragjon le a félmaratonon. Újra ott volt az indulók között Sebestyén Júlia műkorcsolyázó Európa-bajnok is, aki a kis koris tanítványait is magával hozta, persze nem mint szurkolókat, hanem mint futótársakat.

A VERSENY
A minimaraton váltót mintha csak a BEAC-nak találták volna ki, megismételték a tavalyi győzelmüket, sőt a harmadik helyre is a BEAC kapaszkodott fel, köztük a BEAC szendvicsben a Cheka-Cheka, mely egy év alatt egy helyet lépett előre. Szinte hihetetlen, de igaz, hogy a BEAC teljes egészében a tavalyival megegyező idejével nyert ismét! A nőknél a Csodacsibékkel madarat lehetett volna fogatni, miután megelőzték a Summer Girlst és a Mester angyalait.
A félmaratoni váltók közt és a Fut a Cég versenyben is a leggyorsabb a United Way-Process Solutions volt (57:11), meggyőző fölénnyel maguk mögé utasítva a HASE-t, mely szintén még egy órán belül ért célba (59:08). A HASE-t nem tudta megszorítani a Honvéd Suhancok gárdája, akik a harmadik helyen közel három percet kaptak (1:01.52). United Way-Process Solutions megismételte tavalyi sikerét. A női váltók között - ugyanúgy mint tavaly - a Sashegyi gepárdinák-nak idén sem volt ellenfele (1:08.26), a Honvéd Dámák megszorítani sem tudták őket (1:10.14). A harmadik helyre a Múlt futott be (1:11.37). A Fut a Cég versenyben a nők között az Active02-Csúcsra fel! hozta a formáját és legyűrték az ellenfeleiket. A Csibéknek maradt több energiájuk, így a Decatlonos Dámákkal szemben megszerezték az ezüstöt.

A Metropol Média bajnokságban a férfiaknál igen kiélezett volt a harc az első helyért, melyet egy év szünet után ismét a Szuperinfo 1. nyert meg, összesen hetedszerre (!) (1:02.33), 54 másodperccel megelőzve az SHV Newst (1:03.27). Ezt a csatát csak távolról követhette a harmadik, az Axel Spinter Glam-Úr (1:05.14.
A nap legizgalmasabb futását hozta a Metropol Média bajnokság női viadala. Szinte késhegyre menő csata folyt, melyben 13 (!) másodperccel szorította maga mögé az Axel Spinger 3k, a versenynek nevet adó Metropolosokat. Az SHV NEWS a hölgyek közt is dobogós helyet ünnepelhetett.
Az egyéni félmaratonon Suhajda Gábriel (7278-as futó) legyőzhetetlennek bizonyult. 56 másodperc volt a különbség a javáraifj. Csontos Imre Csabával szemben, akinek nagyon kellett vigyázni a a harmadik helyére, mert a salgótarjáni Egri Balázs erősen hajtott az ezüstre.
A férfi félmaratoni győztes:
"A Pozsonyi Bratislava elit futóinak színeiben, Kocsis Árpi meghívására érkeztem erre a versenyre. Most először futottam Budapesten, ezért kifejezetten boldog vagyok, hogy itt lehettem. Nagy meleg fogadott a helyszínen, de a környezet kárpótolt. Eredetileg az első tízben szerettem volna végezni, de már az első néhány száz méter után éreztem, ennél több lehet a mai versenyben. Már az ötödik kilométer környékén sikerült leszakítani a többieket, ezt követően már csak az okozott gondot, hogy a váltótagokat kellett kerülgetnem. 1:15-ös időt terveztem, és bár ez nem sikerült, a győzelemnek nagyon örülök! Idén hegyi futásban világbajnokságra készülök, egy komoly versenyt rendeznek ebben a számban a jövő héten, a mai megmérettetést egyfajta felkészítőnek szántam. Még egyszer szeretném a BSI-nek megköszönni a meghívást, jövő év tavaszán Pozsonyban mi is rendezünk egy maratont, természetesen várjuk a magyar versenyzőket."


A nap legtámadhatatlanabb bajnoka Pap Csilla (7192-es futó). A TFSE versenyzője 10 percet vert Gáspár Petrára és további egyet a harmadik Ladányi Tímeára.
A női félmaratoni győztes:
"Első alkalommal neveztem a K&H félmaraton és maratonváltóra, és eredetileg váltóban futottam volna a távot, azonban az edzőm két nappal a rajt előtt azt javasolta, inkább egyéniben álljak rajthoz. Őszintén szólva, örültem a lehetőségnek, ugyanis az országos bajnokságok miatt gyűjtenem kell a kilométereket. Általános iskolától a sport szerves része az életemnek: triatlonoztam, duatlonoztam, végül azonban a futás maradt. A női mezőnyt hamar sikerült lefutnom, az azonban kihívást jelentett, hogy a váltó lassabb tagjai között szlalomozgassak. Az előzgetések és az időjárás eredményeképpen időt nem lehetett futni, az aranyérem azonban sokat jelent."


ÁRVÍZI ADOMÁNYGYŰJTÉS

Az eseményen pénzadománygyűjtést szervezett a BSI az árvízi károk enyhítésére. A versenyközpontban és az információban elhelyezett gyűjtőládákba lehetett bedobni a pénzadományokat. Az összegyűlt összeget a szervezők adományával kiegészítve a jövő héten juttatjuk el a rendeltetési helyére.