Hőség lesz a hétvégén - tanácsok a 36. Telekom Vivicittá indulóinak

 

Meleg lesz a hétvégén, ez egyre biztosabb. Ez önmagában nem lenne hír július közepén, viszont a Telekom Vivicittá indulóinak egyáltalán nem mindegy, milyen időjárási körülmények között futnak. Erre való tekintettel adunk néhány hasznos tanácsot, mire kell figyelni a kánikulai futás során.

A jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint a hétvégére végig derült, napos idő várható. 27-32 fokra melegszik a levegő. Az ilyen hőség alaposan megterheli a szabadban sportolók szervezetét. Gondolj arra, hogy gyakorlatilag nincs árnyék, szinte végig tűző napon kell futnod, különös tekintettel a vasárnapi hosszabb távokra.

Az eseményen működik orvosi ügyelet. Ha esetleg rosszul érzed magad futás közben, állj meg, és nyugodtan kérd a futók, a frissítőállomáson dolgozók vagy az orvosok segítségét (a 70-442-7000 telefonszám a rajtszámod hátulján is megtalálható)!

A nyári hőség idején a teljesítmény csökkenése mellett mindenekelőtt az egészségügyi kockázatokra kell nagyon odafigyelni. Elsősorban a hőség, a folyadék és a só hiánya okozta görcsökre és keringési zavarokra kell figyelnünk - ezek következtében ugyanis több tragikus haláleset történt már a hosszú távú sportok történetében. A testtömeg két százalékával egyenlő mértékű folyadékveszteség esetén a teljesítőképesség lecsökken. Ha a folyadékveszteség átlépi az öt százalékos értéket, a kezdődő hőguta tüneteit tapasztalhatjuk: fejfájás, gyomor- és bélproblémák, hasfájás és émelygés. Továbbá az olyan tüneteket, mint például izomfájás, a koordinációs-készség csökkenése, zavartság vagy tudatzavar. Ezeket a megfelelő módon azonnal kezelni kell.

Fontos tanácsok mindenkinek:

  • Már előző napon igyál többet az átlagosnál, és a futás reggelén is innod kell bőven a rajt előtt.
  • Öltözz okosan! Sapka, kendő ajánlott, amit folyamatosan vizezhetsz is. Ne állj rajthoz fekete ruhában, vagy hosszú, félhosszú nadrágban!
  • A rajt előtti időszakot lehetőség szerint töltsd árnyékos helyen!
  • Ne akarj most egyéni csúcsot futni! Fuss, kocogj egy kényelmeset, élvezd a versenyt és a jó társaságot.
  • Frissíts minden állomáson, de mértékkel. A 2. vagy 3. pohár víz csak a lelkednek kell, a testednek már fölösleges. Gondolj az utánad jövőkre is!
  • Hozhatsz magaddal kulacsövet, vagy fuss saját palackkal!
  • Ahol tudsz, haladj az árnyékban!
  • Figyeld a szervezeted jelzéseit, lassíts, állj meg, ha valami szokatlant tapasztalsz!
  • A fedetlen testrészeidet védd naptejjel!
  • A rajtszámod hátulján add meg a baj esetén értesítendő személy telefonszámát!
  • Soha ne állj rajthoz sérülten, betegen (megfázás, láz, hasmenés, hasi görcs, stb.)! A várható hőségben ez kiemelten megszívlelendő.

A hétvégi eseményen számunkra az első az, hogy mindenki épségben, egészségesen, saját lábán térjen vissza a választott távjáról.