A téli táplálkozásról

 

Akárhogy is szeretnénk, a tél még mindig nem akar elröppenni, hogy végre a tavaszi napsütésben fürödve róhassuk futó-kilométereinket. Az időjósok szerint februárban még biztosan hideg, téli időjártásra számíthatunk. Ilyenkor télen nemcsak a mozgásigény, a hangulatunk és a ruhatárunk változik, de a táplálkozásunk is. Ugye mindannyian ismerjük a télen deréktájon megjelenő úszógumit? Köztudott, hogy ebben az időszakban jobban kívánjuk az édességet, hiszen ezzel próbáljuk pótolni a napfény hiánya miatt csökkentett üzemmódban működő boldogsághormonjainkat. A csokoládé helyett azonban egészségesebb táplálékokkal is hozzájárulhatunk szervezetünk egyensúlyához.

Január, február: rendszerint ilyenkor szigorodik az időjárás, beköszöntenek a kemény hidegek. Most van szükség igazán a melegítő kölesre, zabkására. Az idegrendszer számára valóságos felüdülést jelent az alma, körte, a mazsola, a füge vagy a jól tartósított szőlő. A teljes kiőrlésű búzakenyér az emésztés fő segítője, a perisztaltika megmozgatója. Most van ideje a jól megrágott fokhagymás pirítósnak, mert a rosttartalom már a rendelkezésre álló tápanyagok összetétele miatt jelentősen csökken. Tanuljuk meg azt is, hogy a kenyeret nem feltétlenül kell valamivel enni, az önmagában egész táplálék! Édesapám ezt úgy fogalmazta meg, amikor mást is kértünk a kenyér mellé: "Egyetek háromfélét: kenyeret, haját, belét!"

Szervessó-háztartásunkat egyensúlyban tartja a karalábé, a fekete retek, a kelkáposzta, a káposzta, a gyökeres zöldségek bőséges fogyasztása. Télen különleges jelentősége van a magunk termelte zöldhagymaszárnak, lucernának, lóherének, vízizsázsának. Kellemesen üdíti gabonakásáinkat a csivitálban termesztett búzafű, mint friss klorofill.

Ha leveseket akarunk fogyasztani, akkor a kenyérlevest, a misolevest, vagy éppenséggel a köménymagos csicsókalevest ajánlom. A csicsókát mindig nyersen tegyük bele a kihűlt levesbe. A burgonyalevest héjában sült burgonyából készítsük, köménymaggal! Leves helyett, étkezés előtt fél órával fogyasszunk lédús gyümölcsöket: almát, körtét! Nem leszünk szomjasak a szilárd táplálék elfogyasztása után sem, feltéve, hogy nem volt benne ásványi (konyha-) só.

A zöldség és gyümölcs fontossága

Az ízetlenebb, keményhéjú almát, körtét érdemes meghámozni, mazsolával, gyömbérrel vagy fahéjjal ízesíteni. Az édes ízt kevés mézzel pótolhatjuk. Ha banánt szeretnénk enni, süssük meg (héjában) és vaníliával, fahéjjal fűszerezve együk. A nyers káposzta nagy jelentőségű a tél folyamán. Főzve, párolva szinte minden értékét elveszíti, hasonlóképpen a karfiolhoz. Nyersen a májnak és az epének fontos gyógyszere. Igen hatásos a vese és a hólyag tisztításánál a héjában sült burgonya tormával. A nyers cékla a rákgyógyítás és -megelőzés során fontos, a téli időszakban mindennapos eledelünk legyen, tegyünk bőven az esti salátába!

Írta: Ferencsik István

Forrás: www.harmonet.hu