Mikor van optimális állapotban a futó?

 

Mikor van optimális állapotban a futó?

A kérdést ma még kevesen vizsgálják tudományosan, noha minden amatőr- vagy profi sportolót biztosan érdekel, hogy mikor tudja a legideálisabb állapotban lefutni azt a távot, amire vállalkozik. Ez leginkább attól függ, hogy tisztában van-e képességeivel a futó? Lehet erre igen a válasz, akkor nincs szükség további mérésekre. Aki azonban nem tudja, mi legyen az optimális tempója a megcélzott távon, hogyan futhatná végig a levegő kapkodása nélkül, számára megfelelő pulzusszámmal, annak érdemes rendszeresen megméretni állapotát. Annak is ajánlható, aki csak most kezdi el, és tudni szeretné mit, és hogyan csináljon?

Megfelelő műszerekkel laboratóriumban teszteljük: van-e elég fizikai erő, kellő mennyiségű levegő, jó keringés, megfelelő pulzusszám a kiválasztott táv teljesítéséhez? A tesztelésre azért a laboratórium a megfelelő hely, mert a szív-keringés-légzési rendszer futás közbeni együttes vizsgálata alapvetően így lehetséges. A futás a legtermészetesebb mozgásforma. Sokan úgy gondolják, el sem lehet rontani. Valóban nem, ha tisztában vannak vele, hogy mindenki egyedi képességek birtokosa, mindenki más alkatú, különböző mennyiségű levegőt fogad be a tüdeje, az másként hasznosul mozgás közben, és más-más pulzusszámot ér el mindenki, azonos tempójú futások közben is. Állítjuk: bárki lefuthatja a maratoni távot, ha jól osztja be erejét, energiáját, megfelelő a légzés mélysége és mennyisége, és jól választja meg a pulzusszámot. A vizsgálatok választ adnak arra, hogy mit bír el a szíve, mekkora az ideális sebességhez tartozó pulzusszáma, milyen állapotban vannak az izmai, a légzése, és a vérkeringése. Alapvető igazság: ha ismerjük szervezetünk optimális paramétereit, akkor az élet végéig öröm maradhat a sport. Mit lehet ma megmérni és hogyan? A személyre szóló futástempó egy futószőnyegen, folyamatos sebességemelkedés mellett mért teszttel megállapítható. A kiválasztott távhoz tartozó pulzusszám is nagy pontossággal meghatározható. Ennek pedig az az eredménye, hogy így kényelmes sebességgel, jó tempójú haladással biztonságosan teljesíthető a lefutandó távolság. Elérhető, hogy a táv végére sem meríti ki magát a végletekig a vállalkozó szellemű amatőr sportoló. Ehhez szükséges ismerni, hogy mennyi levegője van, kellő légzésszáma van-e a futónak, és hogy hogyan hasznosítja az oxigént a szervezete. Ez a garancia arra, hogy a megfelelő pulzusszámmal végzett munka nem terheli, hanem jó állapotban tartja a mozgás révén a szervezetet. A sport legyen öröm és ehhez érdemes tudni: mit bír, hogyan bírja, aki vállalkozik futásra, vagy bármely más sportra.

Írta: Számadó Julianna

Állapotfelmérés futóknak

A szív-keringés-légzési rendszer vizsgálata terhelés közben megmutatja, hogy a futó milyen sebességgel futhatja végig az általa kiválasztott távot úgy, hogy közben a szervezete optimális élettani állapotban működjön, ne merüljön ki, hanem örömöt okozzon számára a táv teljesítése.

Laboratóriumban végezhető vizsgálat: 8000 Ft + 20 % ÁFA

Ideális testsúly meghatározás, amely alapvetően segít a felkészülés idején az edzésmunka meghatározásában. Gyermekkorban pedig nagy biztonsággal meghatározható: milyen alkatú lesz a gyermek, jó közelítésű becsléssel: milyen magas lesz. Javasolható számára, hogy milyen sportágat válasszon, amelyben sikerélménye lehet. Mindez jelentősen támogatja a megfelelő pályaválasztást is.

Sportantropometria: 3000 Ft + 20 % ÁFA

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, az eltérések korai felismerésére szolgál a "motor" elektromos és mechanikus működésének mérése, az érelmeszesedés korai jelzése, a pulzusütések elemzése nyugalomban, a szív alkalmazkodóképességének megítélésére. A stresszes helyzetek kiszűrésére, a problémák korai felismerésére is módot adnak ezek a nyugalmi vizsgálatok, amelyek fájdalommentesek.

Arteriográffal végzett vizsgálat: 4000 Ft + 20 % ÁFA

R-R ingadozás mérése: 2500 Ft + 20 % ÁFA

Vérkép, vérkémia ujjbegyből vett vérből: helyben 5 percen belüli eredmény:

Vérkép: 1200 Ft + 20 % ÁFA

Vérkémia: vércukor, savasodás, koleszterin, húgysav, etc., enzimenként: 1000 Ft + 20 % ÁFA

Bejelentkezési lehetőségek:

Email: info@FittKontroll.hu

Telefonon: 36-1-320-24-83

Mobil: 36-20-922-66-75

Laboratóriumok:

1123 Budapest Alkotás u. 44.

1134 Budapest Dózsa Gy. út 53.