Futás hőségben

 

Futás hőségben

Még egy hosszú és kemény tél után is beköszönt a forró nyár. A hőség miatt futáskor figyelnünk kell bizonyos dolgokat egészségünk megőrzése és a kívánt edzéshatás elérése érdekében.

A futás igazi "egész éves sport", , amit egészségügyi és edzésmódszertani okokból az év bármely napján űzhetünk.

A teljesítmény csökkenése

Nagyon meleg időben - az egyéni adottságoktól függően kisebb vagy nagyobb mértékben - minden ember állóképessége csökken. Már 20 C fölött érzékelhetünk olyan testi reakciókat, amik nemcsak, hogy akadályozzák a teljesítménykifejtést, de megnövelik az intenzív megterhelés (például egy maraton lefutása hőségben) utáni pihenőidőt. A hőség idején végzett megterhelés következtében jelentkező fontosabb testi tünetek a növekvő folyadékveszteség, a test hőmérsékletének gyors emelkedése és a nagyobb energiafogyasztás bizonyos intenzitású mozgás esetén. Ezekre a jelenségekre a pulzusszám és a laktóz-koncentráció növekedéséből, valamint az immunrendszer intenzív reakcióból következtethetünk.

Hozzászokni a forrósághoz

A megfelelő módszerrel, a magasabb külső hőmérséklethez való szoktatással minden ember hőségtűrő-képességét javítani lehet. Kb. 7-10 napra van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy átálljon a jelentősen megnövekedett környezeti hőmérsékletre. Ezt az átállási időszakot a melegebb éghajlatú országok versenyeinek teljesítésénél is figyelembe kell vennie a résztvevőknek, ha a lehetőségekhez képest jó eredményt akarnak elérni. Erre a pár napra azért van szükség, hogy a szerveink hozzászokjanak a hőséghez, és megakadályozzák egészségünk károsodását futás közben.

Az átállás során a szervezet "megtanulja" a gyors és intenzív izzadtságképzést és a verejték minőségét is optimalizálja. Az izzadtság kevésbé sűrű, így könnyebben el tud párologni a test felületéről, ezáltal az izzadás hűsítő hatása is nő. A szív- és érrendszer, valamint a hormonok terén is végbemennek változások - ezek a szervezet belső hőmérsékletének és a pulzusszám növekedését okozzák, és növelik a futás teljesítményét.

Nagy egyéni eltérések

Nemcsak a hőségtűrés, de a forrósághoz való alkalmazkodóképesség területén is jelentős egyéni eltéréseket figyelhetünk meg. Az alacsony és kisebb súlyú emberek jobban állnak a hőség elviselését illetően. De a csekély testzsírtartalom szintén segíti a nagyobb teljesítmény elérését a forró hőmérsékletben. Az átlagosnál jobb állóképesség együtt jár a hőség elviselésének jobb képességével, ami a test rendszeres edzésének a következménye. Elsősorban azok a futók, akiknek a teljesítmény számít, muszáj, hogy odafigyeljenek a megelőzésre, ha hőségben edzenek és gyorsítani akarják az átállást. Az elérni kívánt hűsítő hatás elsősorban a komoly megterhelés - például egy verseny - idején válik igazán az ember hasznára. De nem csak forróság idején, hiszen a meleg elvezetésének képessége, az izzadás mindenkor növeli a teljesítőképességet.

A futás veszélyei hőségben

A nyári hőség idején a teljesítmény csökkenése mellett mindenekelőtt az egészségügyi kockázatokra kell nagyon odafigyelni edzéskor. Elsősorban az állandó hőség, a folyadék és a só hiánya okozta görcsökre és keringési zavarokra kell figyelnünk - ezek következtében ugyanis több tragikus haláleset történt már a hosszú távú sportok történetében. A testtömeg két százalékával egyenlő mértékű folyadékveszteség esetén a teljesítőképesség lecsökken. Ha a folyadékveszteség átlépi az öt százalékos értéket, a kezdődő hőguta tüneteit tapasztalhatjuk: fejfájás, gyomor- és bélproblémák, hasfájás és émelygés. Továbbá az olyan tüneteket, mint például izomfájás, a koordinációs-készség csökkenése, zavartság vagy tudatzavar. Ezeket a megfelelő módon azonnal kezelni kell.

Az edzés hozzáigazítása a hőséghez

Az ilyen veszélyes következmények elkerülése végett további sportorvosi utasítások betartását javasoljuk edzés és versenyfutás idején hőségben. A nyári melegben a futás intenzitását és mennyiségét is csökkenteni kell egyéni adottságainknak megfelelően. Ennek az alapja pedig a mindenkori hogylétünk és állóképességünk kell hogy legyen. Ha jól érzed magad a hőségben, a teljesítményed kisebb mértékben fog csökkenni, így minden további nélkül beiktathatsz intenzívebb futásokat is. Ha az edzést egy adott pulzusszám eléréséhez szoktad igazítani, figyelembe kell venni, hogy kisebb futósebességet fogsz elérni a hűvösebb időben megszokotthoz képest. De fontos is, hogy csökkentsük a futás sebességét és intenzitását, és nem csak egészségügyi okokból. A kívánt edzéshatás eléréséhez is szükség van erre, nehogy túlterheljük magunkat. Aki a pulzusszám mérése nélkül szokott futni, arra ügyeljen, hogy 25 C felett csökkentsük a futótempót.

Nagyvonalakban az alábbi útmutatást kövessük: a környezet hőmérsékletének 1 C-kal való növekedésekor 5 másodperccel növeljük azt az időt, amennyi alatt 1 km-t lefutnánk. Ha 30 C van odakinn, akkor kb. 25 másodperccel lassabb kilométereket fussunk mint 25 C-ban. Ezeken kívül pedig további javaslatok betartását ajánljuk (lásd INFO), ezek segítik elviselni a hőséget és csökkentik a forrósággal és a napsugárzással való közvetlen érintkezést. Nagyon fontos a forrósághoz való alkalmazkodásban, hogy gondoskodjunk a bőséges és egész napra elosztott folyadékbevitelről. Nemcsak a nyár kezdetén, hanem egész nyárra javasoljuk, hogy az edzések első 10 percét a lehető leglassabb tempóban fussuk, a legjobb a gyaloglótempó. Ez azért fontos, mert a szervezetünk ekkor készül fel a nehezebb megterhelésre és a hőségre. Ezzel könnyítjük meg a forróság elviselését, nem pedig azzal, ha kezdettől gyorsan futunk.

Ha betartjuk ezeket az utasításokat, akkor a forró nyári napokon is problémák nélkül, hatásosan futhatunk - figyelembe véve természetesen az egyéni eltéréseket a hőség elviselésének és az alkalmazkodóképességnek a területén. A hőségben való edzés egy kellemes "mellékhatása", hogy nemcsak sportolás közben, hanem a mindennapokban is érzékelni fogjuk a hőségtűrő képességünk növekedését. A már 25 C-ban izzadó, futáshoz nem szokott kollégáid csodálkozni fognak, hogy Téged milyen kevéssé visel meg a hőség.

INFO

Néhány tipp a hőségben való futáshoz

  • Lehetőleg reggel fussunk, amikor még hűvös a levegő.

  • Minden futást nagyon lassan, gyaloglótempóban kezdjünk.

  • Futáskor laza ruhát viseljünk, semmiképp se biciklisnadrágot vagy harisnyát.

  • Nyáron lehetőleg árnyékban és szélben fussunk (ez hűsít futás közben).

  • Kerüljük a közvetlen napsugárzást - ezt csökkenthetjük például egy sapkával.

  • Ha egy óránál hosszabb ideig futunk, a fejünket és a karjainkat rendszeresen hűsítsük vízzel.

  • Nem csak futás közben, hanem egész nap rendszeresen igyunk.

  • Csökkentsük a futás mennyiségét és intenzitását - csak nagyon ambiciózus versenyfutóknak szabad gyorsabb futásokat is betervezniük.

Írta: Dr. Andreas Dallamassl (Laufsport Magazine)