Futóterepek Esztergomban

 

Ahol az Esztergomi Futóművek járnak...

esztergom

Esztergomban a folyópart és a dombok közelsége révén minden futó megtalálja az igényének, vagy az edzéstervének megfelelő futóterepet, de a legtöbben a Duna mentén hat kilométer hosszan húzódó, a Vizivárosból, egészen pontosan az Erzsébet-parkból induló kerékpárutat kedvelik.

A minimális szintkülönbségekkel tarkított útvonal csodálatos tájon vezet: magunk mellett végig a Dunát látjuk, amikor elindulunk, jobbra felettünk magasodik a monumentális Bazilika és a Várhegy, majd házak, szántóföldek, gyümölcsösök mellett futunk el, amelyek évszakról évszakra más hátteret festenek futóalakjaink mögé.

esztergom2

A kerékpárút ideális futóútvonal, hiszen nem túl forgalmas, a bringásokkal nem zavarjuk egymást, az Esztergomi Futóműveknek köszönhetően 500 méterenként felfestett útjelzések találhatók, és aki nem szeret aszfalton futni, az szinte teljes hosszában futhat az út melletti füvön, vagy földúton is.

Az útvonal "hátránya", hogy eléggé kihalt, ezért a "rossz emberekkel" és a kutyákkal nem árt vigyázni. A külterületi rész nincs is kivilágítva, ezért sötétben aligha lehet futni rajta. Télen ezért az esztergomi futók a Prímás-sziget két és fél kilométeres köreit róják, ha pedig dombfutásra vágyunk, akkor a 406 méteres Vaskapu-hegyre, a környék legmagasabb hegycsúcsára futhatunk fel 3 kilométeres, kb. 270 méteres szintkülönbségű úton.