Sportorvos

 

Sportorvosok

...sportorvosok elérhetőségei, futósérülések, gyógymódok, tanácsok, megelőzés...

Mikor van optimális állapotban a futó?

A kérdést ma még kevesen vizsgálják tudományosan, noha minden amatőr- vagy profi sportolót biztosan érdekel, hogy mikor tudja a legideálisabb állapotban lefutni azt a távot, amire vállalkozik. Ez leginkább attól függ, hogy tisztában van-e képességeivel a futó? Lehet erre igen a válasz, akkor nincs szükség további mérésekre. Aki azonban nem tudja, mi legyen az optimális tempója a megcélzott távon, hogyan futhatná végig a levegő kapkodása nélkül, számára megfelelő pulzusszámmal, annak érdemes rendszeresen megméretni állapotát. Annak is ajánlható, aki csak most kezdi el, és tudni szeretné mit, és hogyan csináljon?

A futás egy ortopéd orvos szemével

Az ortopéd orvos szemével a futás napjainkban egyre népszerűbbé válik hazánkban is, ezrek róják köreiket városszerte, országszerte különböző talajon koptatva futócipőiket. A futás mellett kardoskodók azzal érvelnek, hogy a javítja az életminőséget, akár az élethosszt megnövelheti. Az ismert belgyógyászati betegségekre való áldásos hatása mellett mértékkel végezve a futóedzéseket az osteoporosis (csontritkulás) is javítható. A gyaloglás mellett a futás a legolcsóbb és legkönnyebb testedzési forma.

Egy belgyógyász orvos gondolatai

A XXI. században a globalizáció, az iparosodás korát éljük. Világszerte igen eltérően változik az emberek várható életkora, életminősége. Ennek megfelelően a népegészségügyi problémát okozó betegségek is igen sokféle képet mutatnak, amelyet az adott ország gazdasági, földrajzi helyzete, népességének összetétele határoz meg. Hazánkban is jelentős gondot okoz az elhízás, a magasvérnyomás-betegség, a magas vérzsírszint, az inzulin rezisztenciával járó 2-es típusú cukorbetegség, amelyek mind hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Napjainkban már nem elégedhetünk meg betegeink gyógyításával, nagy hangsúlyt kapott a megelőzés is, amelyet nem lehet elég korán elkezdeni. Mi történik, ha ezeket a kedvezőtlen folyamatokat nem tudjuk megfékezni?

A szívgyógyász orvos gondolatai

Már Móricz Zsigmond megírta: "Gyalogolni jó!". Mi amatőr futók pedig tudjuk: Futni jó! Mindannyian érezzük a futás testi-lelki jó hatását. Hogy ne csak érezzük, sejtsük az előnyöket, hanem orvosi - élettani szempontból is tisztában legyünk ezekkel, tekintsük át az állóképességi sportok (futás, úszás, kerékpár, gyaloglás-túrázás, stb.) kedvező hatását a szív- és érrendszerre a kardiológus szemszögéből.

A futás pszichológiája

Az emberi élet alaptevékenysége a helyváltoztatás, ami legtöbbször a gyaloglást jelenti, de vannak olyan élethelyzeteink, ahol kénytelenek vagyunk nagyobb sebességre kapcsolni, és akkor futunk, mondjuk egy barátunk vagy a busz után. De az is előfordulhat, hogy valami elől kell futnunk, amikor nem akarjuk, hogy utolérjenek. A futás, gyaloglás nélkül alig képzelhető el az életünk, bár technikai eszközök révén olyan kényelmet biztosítunk magunknak, ami a mozgásszegény életmódra szoktat rá mindannyiunkat. Hazaérkezve a garázsajtót sem kell kinyitnunk, csupán egy automatát hozunk működésbe az autónkból, sőt a televíziót is távkapcsolóval kezeljük. Még a gyerekek sem gyalogolnak eleget, a szülők viszik autójukkal az iskolába, egyre lenézettebb a testnevelés órai teljesítmény is a számítógépes produkcióhoz képest. Az alábbiakban a futás, a gyaloglás mint ciklikus mozgás élettanából és lélektanából említünk meg néhány jellegzetességet.

Futó-jótanácsok a gyógytornásztól

A futás talán a legegyszerűbb útja, hogy az emberek ismét mozgásba hozzák magukat. Minden ember minden időben (évszaktól függetlenül) tud futni. A futással mindenki javíthatja a kardiovaszkuláris edzettségét, beleértve a gyerekeket, az idősebbeket, a szív- és érrendszeri problémákkal küzdő embereket is. A legtöbb futással kapcsolatos sérülés a nem megfelelően felhasznált erő és a hajlékonyság hiányából adódik, de természetesen sérülések, problémák alakulhatnak ki a nem megfelelő futóstílus következményeként is.