Épp 30 éve ezen a napon rajtolt el az első Ibusz Maraton mezőnye

 

Egyfajta jubileumi nap ez a mai, ugyanis 1984 április 14-én rajtolt el hazánkban az első igazi tömegmaraton mezőnye: 30 évvel ezelőtt mintegy 650 futó teljesítette a 42,2 kilométeres távot. Már 30 évvel ezelőtt sem voltak kevesen a futók, 18 országból érkeztek: összesen 625 férfi és 25 női célba érkezőt jegyzett fel a korabeli krónika.

1984-ben a dr. Spiegl József vezette BTSH eseményszervező osztálya, Bresztyenszky Lászlóval az élén a külföldi példák alapján álmodták meg a mindenki maratonját, és fő támogatónak megnyerték az IBUSZ-t, amely majd tíz éven át fémjelezte a Budapest maratont. A maratoni táv mellett egy 21 kilométeres távon is kipróbálhatták magukat a sportolók; a korabeli Képes Sport címlapon hozta az eseményt, a képen pedig a rajt látható, amint a sportolók elindulnak a két 21 kilométeres, a belvárosban kanyargó kör közül az elsőre.

Az első viadal férfi győztese hatalmasat futott akkor: A Bp. Spartacus fiatal atlétája, Kiss Zoltán azzal büszkélkedhet, hogy ezen az eseményen nála gyorsabban még nem futottak azóta sem: 1984-ben a legelső alkalommal megnyerte a versenyt 2:15:04-gyel, amit azóta is csak megközelíteni tudtak, túlszárnyalni nem.

A nők versenyének legjobbja az Ladányiné Schaffner Antónia volt, aki fokozatosan, a 100 métertől sorban próbálgatta ki magát a távokon, míg végül eljutott a maratonig. A maratonra pedig már azt mondta: ez az ő távja! Első osztályú versenyző lett belőle. 2:40:10-es idővel nyerte a versenyt.

Ki gondolta volna, de egyik kedvenc humoristánk, az örökmozgó Nagy Bandó András is ott volt - és később sem nyugodott, még számtalan maratont futott... Bár mindenki tudja, ki ő, egy percig sem gondolkodtunk arról, hogy helye van-e egy korabeli képnek őróla is.

Képek és a szöveg forrásai:
valogatott.blog.hu,
parokia.hu és
futanet.hu