Víz, víz, víz

 

A víz élettani szerepe rendkívül sokrétű az ember szervezetében. Biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását; befolyásolja a vér összetételét; hőszabályozó szerepével biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét.

A vízháztartást idegi és hormonális mechanizmusok szabályozzák. A napi vízleadás és vízfelvétel mérlegének mindkét oldalán átlagosan 2,4 liter szerepel: ennyi víz távozik a szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán. Napi folyadékszükségletünk mintegy felét a táplálékokkal, másik felét víz formájában vesszük magunkhoz.

Az elfogyasztott víz bejárja az egész szervezetet. Az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, szétáramlik és a különböző szervekben és szövetekben átmenetileg tárolódik, ahol leadja a benne oldott anyagokat, az anyagcseretermékeket pedig felveszi és tovább viszi, méregtelenítve ezzel a szervezetet. A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme. Az emberi test legnagyobb részt vízből áll, az életkor előrehaladtával a víz aránya csökken. A csecsemő szervezete 80%, a felnőtté már csak 60%, az idős szervezet pedig mindössze 50%-ban tartalmaz vizet.

Napi 1.400 liter víz folyik át agyunkon és 2.000 liter víz mossa át vesénket. Azonban igen takarékosan bánunk vízkészletünkkel, hiszen naponta mindössze kb. 2,4 litert választunk ki, amit táplálék- és folyadékfelvétel útján pótolnunk kell. Az egészséges felnőtt ember napi folyadékszükségletének egyharmadát az elfogyasztott szilárd táplálékok, kétharmadát folyadékok fedezik.

Sportolás vagy más intenzív fizikai megterhelés közben sok folyadékot veszítünk és a folyadékvesztés során igen sok ásványi anyag és nyomelem is távozik szervezetünkből, aminek elmulasztása estén izomgörcs, hányinger léphet fel és nő a fáradékonyság.

Néhány tipp:

  • Ne várjuk meg amíg a szervezet szomjúságot jelez
  • Ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok arányára
  • Napi tevékenységünkben tartsunk pihenőket, ezeket használjuk fel egy-egy pohár víz elfogyasztására
  • Esténként tartsunk számvetést, hogy mennyi folyadékot vettünk magunkhoz

Forrás: Ásványvizek.hu