Vérnyomáscsökkentő hatása van a csokinak

 

A fekete csokoládé legalább olyan hatékony lehet a magas vérnyomás csökkentésére, mint az általánosan használt gyógyszerek. A tea viszont alkalmatlan ilyesmire - állapították meg amerikai kutatók az International Herald Tribune című lap online kiadásában, amely a témával kapcsolatban más tanulmányokat is ismertetett. A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag diéta részben azért ajánlatos, mert a növények olyan kémiai anyagokat tartalmaznak (mint a polyphenolok), amelyek segítenek a vérnyomás szinten tartásában - összegzik a tanulmány szerzői. A cikk szerint öt tanulmányból négy állította, hogy a csokoládé csökkenti a vérnyomást. Az IHT többek között egy másik szívbetegségek kialakulásával foglalkozó tanulmányt is idéz, amely egy másfél évtizedes kutatássorozat eredményeit tette közzé a The Journal of the American College of Cardiology című folyóirat legújabb kiadásában.

Az orvosok 1985-ben és 1986-ban több mint 5000 embert vizsgáltak meg a 18-30 éves korosztályból, és a vizsgálatokat 2, 5, 7, 10 és 15 évvel később megismételték. Az eltelt időszakban a páciensek vérnyomását, koleszterin-szintjét, vércukor-szintjét és test-tömeg indexét tesztelték. 15 év elteltével a páciensek 10 százalékánál találtak szívkoszorúér-elmeszesedést.

A tanulmányaikat elkezdő fiatal felnőttek azon csoportjánál, amelynél a kockázati faktorok a normális felett álltak, 15 évvel később 1,5-3-szor több alkalommal találtak koszorúér-elmeszesedést, mint azoknál, akiknél kezdetben ezek az értékek a normálisnál alacsonyabb szinten voltak.

Forrás: MTI