Mire jó a kalcium?

 

A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag, hiszen a csontok tömegéből 0,75-1,2 kg tiszta kalcium. A kalcium 99%-a a csontokban és a fogakban van, ahol a foszfáttal együtt kalcium foszfát só formájában található, fennmaradó része a sejtekben és a sejtek közötti térben szabadon van. A kalcium-foszfát kristályok adják a csontok és a fogak keménységét, míg a szabadon maradó mintegy tíz grammnyi kalciumnak döntő fontossága van az izmok, az idegrendszer, a véralvadás ás néhány enzim működésében.

Mennyi szükséges belőle?

A kalcium felszívódása nem túl jó, átlagosan 20-40% között mozog, és sok tényező befolyásolja, pl. a szervezet D-vitamin ellátottsága, a táplálékban lévő fehérjemennyiség, a táplálék áthaladása a gyomor-bélrendszeren, és az elfogyasztott élelmiszerek savtartalma. Átlagos szükséglet egy felnőtt számára 800-1200 mg.

Miben található meg?

Az összetétel és a felszívódás szempontjából a legjobb kalciumforrásaink a tej és a tejtermékek. Növényi eredetű élelmiszereinkből a kalcium rosszul szívódik fel, kivéve az olajos magvakat, melyek jelentős kalciumforrások.

Hiányállapotok:

Kalcium hiányában gyermekeknél a fejlődés, a csontok növekedésének zavara, mentális zavarok, az idegrendszer és az izmok fejlődésének problémái léphetnek fel. Felnőtteknél az izmok fokozott görcskészsége, a csontok törékennyé válása léphet fel. Hosszan tartó kalciumban és D-vitaminban szegény táplálkozás, valamint a nem megfelelő mennyiségű mozgás az arra érzékenyeknél könnyen csontritkuláshoz vezet.

Túladagolás:

Napi 2-3000 mg kalcium bevitele elősegíti a székrekedést, csökkenti a vas és a cink felszívódását és vesekőképződéshez vezethet.