Hétvégén atlétikai országos bajnokságot rendeztek

 

Valódi atléta parádé volt az idei Magyar Bajnokság. Kiváló atléták versenyeztek a küzdőtéren, és kiváló atléták népesítették be a lelátót, a díszpáholyt.

A Magyar Atlétikai Szövetség a maiak bajnoki versenyeire meghívta az elmúlt évtizedek legnagyobbjait, koruk világklasszisait. Jelenlétük, az eredmény hirdetésekben való közreműködésük nagy megtiszteltetés volt a versenyen indulóknak. Napjaink hazai legjobbjai igyekeztek a magyar atlétika nagy családja előtt méltóan szerepelni.

Összefoglaló az 1. napról

A férfi vágta számoknál a 100 méter döntőjét erős ellenszél sújtotta, Miklós Péter biztosan győzött (10,71/-2,0). Tovább javította idei 400 méteres legjobbját a múlt heti junior EB ötödik helyezettje Kovács Zoltán (46,86 mp), aki a célban azon bosszankodott, hogy miért nem Újvidéken futott ennyit. A 110 méteres gát két futása két kiváló Kiss Dániel időt hozott, ami két héttel a VB előtt több, mint bíztató.

Kiss Dániel / 13,58 mp: - Az előfutamban frissnek éreztem magam, nagyon jó állapotban vagyok. A döntő előtt izgultam egy kicsit, mert esély volt egy nagyon jó időre. Harmadszor futottam idén 13, 55 mp-t, csak most erős ellenszélben. Nagyon bíztam abban, hogy abból a döntőben egy – két tizedet talán le tudok faragni. Most a futás után úgy érzem, hogy az egy órán belüli két gát, ami idén most volt számomra először, jelenleg erős lehetett. Áprilisban még műtét problémáim voltak, késői felkészülés, stb. Végül is 13,58 lett, szinte szélcsendben. Stabilak az eredmények, ebből ki kell jönnie egy jó időnek.

Kiváló eredményt futott az FTC 4x100-as csapata (Németh Gergely, Németh Roland, Jeleni Csaba, Pásztor Gábor / 40,90 mp). A távfutó számok taktikai változatossága érdekessé tette a versenyeket. 1500 méteren közepes iramból döntötték el a helyezéseket; 3000 akadályon Tóth László bátor futása tempóval próbált eredményt elérni.

Kazi Tamás / 3:51,32 p: - Egyértelműen taktikai verseny volt, készültünk erre is. Az edzőmmel egy órával a rajt előtt átbeszéltük, hogy mi várható. Vagy lassú taktikai és a végén hajrá, vagy arra készülnek néhányan, hogy engem leszakítsanak. Szemeti Petivel nem egyeztettünk semmit előre. Az első 200 méter után egyértelmű volt, hogy a taktikai verseny változat lesz. Nem készültem hosszú hajrára, de mióta atléta vagyok, hallgatok az ösztöneimre és most azt súgta, hogy a csengetésnél menjek előre, a Szemeti Petivel szemben erre van szükség.

Minczér Albert / 8:55,52 p: - Nagyon kemény volt, egy elég hosszú achilles sérülésből jöttem vissza. És most volt huzamosabb idő óta először szöges a lábamon. Tóth Laci irama egy kicsit bizonytalanná tett, de bíztam magamban, hogy majd a végén, mert mégis hét és fél kör a 3000 méter.

A hölgyek bajnokságán sprintszámokban két meglepetést könyvelhettek el a családis hangulatot teremtő jelenlevők. Az utánpótlás versenyeken jól szerepelt Nguyen Anasztázia biztosan nyerte meg a 100 métert. Az előfutamok és döntők során egyedül Ő futott 12 mp alatt. Második aranyérmét is begyűjtötte a Honvéd 4x100-as csapatával. A Bartha Zsóka, Varga Bianka, Bobcsek Emese összeállítástól megkapott bottal figyelemre méltó 45,88-as eredménnyel haladt át a célsíkon.

A távfutó számokban fölényes győzelmet ért el a magyar válogatott két kiváló atlétája. Mindét versenyen (1500 m – 3000 akadály) önmaguk elé állított feladatokat oldottak meg a táv teljesítése közben. Papp Krisztina / 4:16,25 p: - Úgy érzem, egy nagyon jó mozgású és ritmusú versenyt futottam. Nyertem, nem is rossz idővel. Edzésnek is nagyon kiváló volt. Úgy hogy bizakodó vagyok a továbbiakra nézve.

Tóth Lívia / 9:55,04 p: - Az OB-n a győzelemre mentem, 10 perc körül szerettem volna futni. Egy kicsit bátrabban kezdtem, mint terveztük, végül 9:55 lett. Ezzel most elégedett vagyok. Barcelonában sikerült a hosszabb sérülésem után egy olyat futni, amit három éve már nem: 9:38-at. Magaslati edzőtáborból mentünk oda.

Összefoglaló a 2. napról

A futószámokban külön említést érdemel a gátfutó Baji Balázs győzelme 200 méteren (21,81/-2,4) és a jó iramú, hazai szinten jó átlagot hozó 800 méter. Kazi Tamás / 1:46,62 p: - Nem tudom, hogy ez az idő nem bajnoki csúcs-e, nem sokan emlékeznek e körüli időre az OB-król. Utólag azt mondom, hogy könnyen ment, igazából úgy is fogtam fel ezt a 800-at, hogy nem szabad izgulnom és nem szabad, hogy gondot jelentsen az országos bajnoki cím megszerzése. A versenyen két kulcs momentum volt. Az egyik, hogy volt iram, ezáltal nem nagyon kellett agyalnom futás közben. A másik az, mikor a Szemeti Peti és a Takács Dávid mellett elmentem. Ök felvették ezt a kesztyűt és meg is futattak. Onnantól kezdve már mennem kellett. Nagy volt a hangzavar, ellenszél is fújt, nem tudtam mi van a hátam mögött. Arra koncentráltam, hogy csak beérjek mihamarabb.

A női futószámokba színfolt volt a korosztályos versenyeken kiválóan szerepelt Gyürkés Viktória egyéni csúcsa (800 m/ 2:07,59 p); Erdélyi Zsófi biztos 5000 méteres győzelme (16:51,79 p) és Petráhn Barbara is győzelemmel emlékezhet a 2009. évi bajnokságra (200 m/24,51/-1,9).

További bajnokok a második napról. Férfi 5000 méter Tóth László /14:38,90 p; 400 m gát Molnár Balázs 52,29 mp; 4x400 m VEDAC „A” / Doma Csaba, Bartha László, Kállay Dániel, Takács Dávid/ 3:13,72 p; Távol Ecseki Dániel 756/+2,6; Rúd Skoumal Péter 490 cm. Női 400 m gát Farsang Evelin 60,70 mp; 4x400 m Honvéd / Bartha Zsóka, Bobcsek Emese, Novák Fruzsina, Varga Bianka/ 3:47,10; Hármas Babos Rita 13,39/+3,2; Magas Szabó Barbara 182 cm; Súly Márton Anita 16,42 m.

A legjobb eredményekért a HD Platform Kft. által felajánlott különdíjakat Pars Krisztián, Kiss Dániel, Kazi Tamás, illetve Tóth Lívia, Varga Bianka és Petráhn Barbara kapták. A Panoráma Kupa férfi 400 méteres különdíj már az első napon átadásra került.

A két nap során 16 szakosztály nyert bajnokságot. Legtöbbet a Bp. Honvéd / 6 első hely; második helyen a VEDAC található 5 győzelemmel, a harmadikon 4- 4 bajnoksággal ketten osztoznak: a DSC-SI és az FTC. A dobogó legfelső fokára állhatott még a Buda Cash Békéscsaba/ 3, a Mohácsi TE/ 2, Ikarus/ 2, az ARAK/ 2 , a Szolnoki MÁV/ 2, az UTE/ 2, a Pécsi Futó Klub/ 1, a Dobó SE/ 1, az Albertirsai SE/ 1, a GEAC/ 1, a Zalaszám ZAC/ 1, és a Vasas Humansoft/ 1 bajnoksággal.

Az idei bajnokok közül 22-en megvédték tavalyi első helyüket és a hazai egyesületek színeiben versenyzőket tekintve 7 idei legjobb eredmény született. A versenyzők közül egy egyéni és két váltó győzelmével Varga Bianka nyerte a legtöbb aranyérmet. Kazi Tamás és Márton Anita két egyéni számban, Nguyen Anasztázia egy egyéni és egy váltó-, Bartha Zsóka és Bobcsek Emese két váltószámban tudott kétszer a dobogó legmagasabb fokára felállni.

A hosszú idő után Budapesten megrendezett Magyar Bajnokság sportbaráti légkörben, családias hangulatban, jó körülmények között került lebonyolításra. A Magyar Atlétikai Szövetség köszönetét fejezi ki a versenyen részt vett atléták, edzők hozzáállásáért, az élvezetes és látványos küzdelmekért. A szövetség külön köszöni a versenybírói karnak azt az áldozatos és szakszerű munkát, amit a két nap rekkenő hőségében mutattak.

Forrás: MASZ