Futásra fel! Hasznos tanácsok kezdőknek a Knoppers-től!

 

A megfelelő futófelszerelés kiválasztása

Itt van az ősz, újra indul a futóversenyek és maratonok szezonja, kezdődhet a felkészülés! Nem mindegy azonban, hogy milyen futófelszereléssel vágunk bele a nagy edzésbe.

A legfontosabb, hogy a lábunk egészségét megőrizzük és a későbbi sérüléseket elkerüljük - ennek érdekében a megfelelő futócipő kiválasztására kellő figyelmet kell fordítani! Az alábbi szempontok átgondolása után sokkal könnyebb kiválasztani a célnak legmegfelelőbb edzőcipőt a sportboltok széles kínálatából:

- Milyen talajon fogunk futni?

- Milyen gyakran szeretnénk edzeni?

- Milyen alakú a lábunk? Lapos, magas vagy ideális-e a lábboltozat?

Ha tehetjük, akkor füvön, földúton fussunk. Mindenképpen stabil, erős talpazatú cipőt válasszunk, aminek a külső talprésze erősen barázdált. Próbáljunk figyelni arra is, hogy a cipő felsőrésze jól szellőzőn, de ne engedje át a nedvességet. Ideális erre a bőrcipő.

Akik most kezdik az edzéseket legfeljebb háromszor egy héten, és nem futnak többet 30 percnél egy nap, azoknak még egy darabig megfelel régi edzőcipőjük. Azonban akik már legalább egy éve futnak rendszeresen, nagyon fontos a megfelelő cipő kiválasztása, megelőzve az esetleges későbbi térdfájást és egyéb problémákat. Ehhez fontos azt is megtudnunk, hogy milyen alakzatú a lábunk. Könnyen megállapíthatjuk. Csak vizezzük be a lábunkat és tegyünk pár lépést a talajon! Amennyiben a talpunk lenyomatát teljes egészében látjuk, akkor lapos. Ha viszont túl kevés látszik belőle akkor magas. Az ideális a kettő közé esik.

Lapos lábboltozat esetén, érdemes olyan cipőt választani, ami erősen, jól fogja a lábat és belső támasztékkal van ellátva. Aki a magas lábboltozati kategóriába tartozik, annak előnyös a hajlított talpú cipőválasztás, mert könnyebben elnyeli a futás okozta rázkódást és ez kényelmesebb a mozgás közben. A szerencsésebbek, akik ideális lábformával rendelkeznek, bátran választhatnak futócipőt, itt csak arra kell figyelnünk, hogy rugalmas és stabil legyen a láb a cipőben.

Az ideális cipő már fél siker a komfortos futáshoz, de a megfelelő ruházat kiválasztásáról se feledkezzünk meg! A futáshoz az évszakhoz megfelelő ruházatot kell választani, de figyeljünk arra, hogy ne fázzunk és ne is öltözzünk fel túlságosan, mert az izmoknak egyik sem jó. Évszaktól függetlenül ügyelnünk kell arra, hogy a ruhánk jól szellőzzön.

Egy jó futócipő, egy jó társaság és egy szelet Knoppers - és a futás igazán kellemes élmény lesz! Szervezetünk tartós igénybevétele után nem szabad megfeledkezni az energiapótlásról sem. Erre kiválóan alkalmas egy Knoppers, amelyet kényelmesen, zsebünkben is magunkkal vihetünk.