42. maratonjára készül a "macskás" futó

 

Major Árpád, alias Lydérch jól ismert arca a futóeseményeknek, vasárnap pedig "jubilál" : 42. alkalommal vág neki a 42,195 kilométernek.

"A maratoni távú versenyekből ezidáig 41 darabot teljesítettem, így a SPAR Budapest Maratonon indulok a 42. maratonomon. Azt hiszem, edzés szempontjából én vagyok a kerülendő példa, hiszen nem edzek a futásokra, hanem csak a versenyekre megyek futni. Így megmarad a futás élménye, sosem kell "rávennem magam" a futásra, ha valójában nincs kedvem aznap. A távok sikeres teljesítésének titka nálam valószínűleg az adottság, a motiváció erőssége - és hogy elég sok versenyen veszek részt, s így tulajdonképpen a 10 km-es versennyel "edzek" a félmaratonra, azzal a maratonra.

Az elmúlt pár évben kicsit elmentem az ultra világába, 12 és 24 órás futásokon vettem részt, amik után egy "egyszerű maraton"-t már "illik" lefutni. Az őszi SPAR Budapest Maraton az elmúlt 10 évben mindig jelmezben telt számomra, voltam madárijesztő, óriás plüssmacska, futottam tálcával - mozgó frissítő állomásként -, voltam kórházszökevény, futottam zsákban, voltam boszorkány, volt rajtam kényszerzubbony. Idén - a jubileumra való tekintettel - a legelső jelmezemet, a madárijesztőt húzom magamra, s a mezőny vége felé riogatom az utamba kerülőket. Alapvetően nem igénylem az ünneplést, az egom megelégszik, hogy megbámulnak, mert egy fekete (bár már elég megviselt) plüssmacska jön velem minden futásra, de ezúttal szóltam az ismerősöknek, hogy jöjjenek szurkolni nekem!"

Íme egy kis ízelítő Lydérch eddigi jelmezeiből.