Monspart Sarolta jó tanácsai a maraton előtti napokra

 

Közeleg a nagy nap, a SPAR Budapest Nemzetközi Maraton, itt az ideje Monspart Sarolta újabb jó tanácsainak! Fogadd meg a Futás Nagyasszonyának tippjeit - megéri!

Az egészséges izgalom - teljesen érthetően - óráról órára nő.

Még csütörtökön, 3 nappal a verseny előtt egy viszonylag rövid, nem nagy terhelésű futóedzés ajánlott. Viszont aki nagyon fáradt, vagy aki kicsit sérült, az tartson inkább pihenőt. A fáradtság és a lustaság nem azonosak!

Ismétlésként, a verseny előtt 2 nappal, pénteken nincs futás, nincs edzés, nincs más sportmozgás, esetleg gőz, szauna vagy masszázs.

Szombaton van az átmozgatás, jóleső félórás futás a végében pár „repülővel”

(6-8 x 80 m). Csacskaság lenne most pótolni az elmaradt edzéseket.

A tésztapartira mindenképpen el kell menni, nemcsak az étkezés miatt! Helyismeret, futóbarátok, stressz oldás, okos és szükségtelen tanácsok meghallgatása, majd egyéni „osztályozása”. Minden futó más és más, akkor is,ha ugyanazt a 42 km-t teljesíti.

A Félmaraton előtti napokban - sem a versenyen - nem futunk már semmi új sportöltözetben, cipőben, nem próbálunk ki új eledelt, sem táplálék-kiegészítőt.

A verseny ruházatot kimossuk, a cipőt szagtalanítjuk és talpáról az esetleges sárgörgetegeket letisztítjuk. Ha ebben a cipőben lesz a szombati átmozgatás, akkor ráér mindez a szombati edzés után.

Az utolsó 3 napon lehet a megszokottnál kicsit több szénhidrát az étkezések során. Többször kevesebbet, mint ritkán és sokat! - a táplálkozási jelszó.

Az alvási időt ezekben a napokban ne használjuk fel más tevékenységre.