Olimpiát tud-e nyerni Barack Obama?

 

Pénteken fél hétkor Koppenhágában jelenti be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Jaques Rogge, melyik város rendezheti a 2016-os olimpiát. 106 küldött szavaz, köztük Schmitt Pál ás Aján Tamás. Chicago favoritnak látszik, Madrid elvérzett legutóbb, Rio de Janeiro az előszobáig sem jutott el eddig, Amerikában tartanak a braziloktól, Tokió már rendezett. Fontos adatok a pályázókról.

Négy város maradt versenyben a 2016-os olimpia rendezési jogáért, miután az első rostán, 2008 júniusában Baku és Prága rögtön kiesett, míg Doha a pontszáma alapján ugyan versenyben maradhatott volna, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) erre hivatott szakbizottsága nem adott esélyt a félmilliós városnak, mert az szerinte képtelen megrendezni az eseményt.

Emlékezzünk meg a marokkói El Moutawakel vezette szemlebizottság 2007-es pontszámairól: Tokió 8,3, Madrid 8,1, Chicago 7, Rio de Janeiro 6,4. Doha 6,9-cel szállt ki, Prága 5,3-ig, Baku 4,3-ig jutott. A számoknak pillanatnyilag nincs jelentőségük, mert amelyik város lemaradt, az beleerősített, ledogozhatta hátrányát.

A négy város között idén szeptemberben a NOB szemlebizottsága nem állított fel sorrendet, ez a tény hűen kifejezi, mennyire kiegyenlített a mostani verseny. Valamennyi pályázó alkalmas a rendezésre, valamennyi pályázó saját erényeit nagyítja fel, nem a másik rovására próbál szavazatokat gyűjteni.

Forrás: SportGéza