Balatoni csapat a Balaton Szupermaratonon

 

A Balatonmáriai Lokálpatrióták célja a futással településük és a Balaton népszerűsítése. A felkészülést a balatonmáriaiak vezetője, Tengerdi Győző ismertette, részletesen írva saját edzésmódszeréről is.

"Ifi atlétaként - mintegy huszonöt évvel ezelőtt - a középtávfutás az életem része volt. Továbbtanulásom is részben a sport köré szerveződött. Húsz évvel ezelőtti diplomázásom után azonban másfél évtizedig nem foglalkoztam a sporttal. A visszatérés görkorival kezdődött, majd bringázással folytatódott. A stopperral való harc megszokott volt, röpke néhány hetes felkészülés után sikerült a Balatont 7:54 alatt körbetekernem.

A futás 2008 tavaszán indult. Kedvet kaptam a Kinizsi Százra. Elkezdtem a felkészülést, másfél hónap alatt eljutottam a 90 kilométeres sík terep 12:31 alatti történő leküzdéséig. A Kinizsi egy kis sérülés miatt nem jött össze, a munkám miatt a nyári futás helyett másfajta futkorászásban van részem. Ősszel - megerőltető nyári szezon után - újra kezdtem. Öt kilométer ötperces ezrekkel volt a kezdő adag. A homályos célok között szerepelt egy maraton tavaszi lefutása. Már nyáron beszereztem egy jó futópadot, amelyen minden második-harmadik nap nyomtam az edzést. A tempó maradt az ötperces ezer, a távot húztam fokozatosan. A felkészülést két kéthetes (kényszer)pihenő hátráltatta, de tél végére a 17 kilométeres penzum általánossá vált. Ekkor jött a szabadtéri ciklus, ahol már a mennyiség folyamatosan emelkedett 20 kilométer fölé: 25, 30, 25+10, majd 4X10 kilométer. Próbáltam az ötperceseket tartani, de a hosszabb távokon nem ment. Ennek ellenére úgy gondoltam, hogy a 2009. áprilisi bécsi maratonon a 3:45-4:00 közötti időt reálisan ki tudom tűzni. A futás jól ment a táv első felében (1:49), félmaraton után azonban kijött egy makacs bokasérülés, amelynek hatására a táv második felét sántán futottam végig. Az időm a saját magam elé állított normába épp belefért: 4:00:47. Kissé bosszantott a sérülés, úgy érzem, körülbelül tíz perc bennem maradt.

A kötelező nyári munkám után kezdhettem újra a futni. 2009 őszén nem sikerült időben elkezdenem az aktív edzést, de célul a bécsi maraton félmaratoni távjának 1:35 körüli lefutását tűztem ki. Ennek a versenynek a felkészülésie a Balaton Szupermaraton váltóban történő teljesítése. Edzésmódszerem egyszerű: elkezdtem futni, a 4:30-as tempót erőltetem, közben a távot növelem. Kitartó futás a futópadon: most tartok 12 kilométer körül. A pulzust mérem közvetlen hajrá után, levezetés után, futás után 2, 5, 10 perccel. Az edzettséget ezzel tökéletesen tudom követni, persze a régi rutin és a tanulmányaim miatt ezt mozgás közben is érzékelem.

A Balaton Szupermaratont jó edzésnek, jó ötletnek tartom: a sorozatterhelés nekem megfelelő a napi távokkal (14-17 km). A csapattal a hőn szeretett Balatont és településünket akarjuk népszerűsíteni. Még húzom a távot 15 kilométerig, aztán jöhet a Balaton Szupermaraton. Ezután a távot még próbálom hegyezni mondjuk 17-18 kilométerig úgy, hogy a 4:30-as ezrek stabilak legyenek.

Remélem, sikerül a balatoni versenyen a Balatonmáriai Lokálpatriótákkal becsületesen helytállnunk!"