Muzsnay Péter: A Vivicittá a kedvenc versenyem

 

A budapesti Muzsnay Péter a BEAC atlétikai szakosztályának technikai vezetője. A 25. T-Home Vivicittá Városvédő Futás nála is jubileumhoz érkezett.

- Az idei, 25. Vivicittá nálad is jubilál. Mi a személyes évforduló apropója?

- Ez lesz zsinórban a 10. Vivicittám, amelyen a 12 kilométeres távon indulok. Ez a táv áll közel hozzám.

- Mit jelent számodra a Vivicittá?

- Az ilyen futóeseményeken mindig szívesen veszek részt. Örömmel látom, hogy évről évre nő a résztvevők száma. A szurkolók biztatását is szívesen fogadom. Nagyszerű hangulatúak ezek az események, szeretem az utcai futóversenyeket. A Vivicittá útvonala lehetőséget biztosít a futók számára, hogy gyönyörködjenek Budapest látványosságaiban. Idén a Margit híd felújítása miatt a Városligetben és környékén rendezik meg a versenyt, de nem bánom, mert azon a környéken is szeretek versenyezni. A Városliget mellett jártam középiskolába, a Szent István Gimnáziumba, úgyhogy számomra mindig is kedves lesz az a hely. És még valami: a Vivicittá gyökerei Olaszországhoz kötődnek, én olaszul is tanulok, így ez is egy plusz kötődési pontom ehhez a nagyszerű futóeseményhez. A Vivicittá a kedvenc versenyem!

- Mi a különbség a korábbi Vivicittá-felkészüléseid, illetve a mostani edzéseid között?

- Első Vivicittámon, 2001-ben még csak hobbifutó voltam - az AKARAT DSE-be jártam -, ez az időeredményemen is meglátszott, de már akkor is hatalmas élmény volt számomra ez a verseny. 2004 óta a BEAC színeiben indulok a Vivicittán. Az edzéseket csapatokban végezzük, fedett pályán és szabad téren. Váltakozva végzünk intervallumos edzéseket és hosszabb futásokat. Az utóbbi 3 évben hatalmasat fejlődtem, melyet nagy részben kiváló edzőmnek, Szabó Imrének köszönhetek. Elszántan és kitartóan járok az edzésekre, versenyekre, az utóbbi években már heti 5-6 alkalommal.

- Milyen céllal állsz rajthoz a Vivicittán?

- Szeretném megdönteni az egyéni csúcsomat. Nehéz lesz, mert a tavalyi túlságosan is jól sikerült - 45:05 -, hatalmas egyéni csúcsot futottam, úgyhogy fel van adva a lecke. Eddig minden évben sikerült javulnom, kilenc év alatt 22 percet fejlődtem.