Közösségi élmény nyolcadszor

 

Zuggó László 1998-ban futotta legjobb idejét a félmaratonon, akkor 1:24 alatt teljesítette a 21 kilométert. A vele készült interjúval kezdjük a futanet.hu 25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonra készülők sorozatát.

Zuggó László ezúttal nem tervez egyéni csúcsot, de mint fogalmazott, amatőrként nem a helyezésre vagy az egyéni csúcsra kell koncentrálni, hanem a futás élményére.

- A sportolás mindig is szerves része volt az életednek?

- Gyerekkoromtól kezdve! Az egyetem után aztán megváltozott a helyzet: ülőmunkát kezdtem végezni, pár évet kihagytam, és egyre nagyobb lett a mozgásigényem. Szeretem az egyszerű sportokat, ezért is döntöttem a futás mellett nagyjából 15 évvel ezelőtt. Nem szükséges hozzá speciális felszerelés, és a természetben lehetek gyakorlás közben is. Zalai születésű vagyok, és bár hétköznapokon a Margitszigeten edzek, hétvégén gyakran járok haza édesanyámhoz, így a szlovén határ mellett is rengeteg kilométert futottam már. Rengeteg erdő, kerékpárutak, tiszta levegő, egyszóval minden alkalmas a sportolásra ott!

- A magad fejed után mész, vagy kikéred más tanácsát az edzésterv összeállításakor?

- Az első években még ismerősök edzésterveit követtem, már azonban saját magam állítom össze, hiszen én tudom legjobban, mi az az intenzitás, amit bírok, és nem utolsó sorban a munkahelyi kötelezettségeimhez is igazítanom kell az edzések időpontját. Sajnos nem vagyok könnyű helyzetben: kevés a szabadidőm, pedig heti 40-50 kilométert nem árt teljesíteni, ha valaki a félmaratonon tiszta lelkiismerettel akar elindulni.

- Kollégáid tisztában vannak futómúltaddal?

- Természetesen. Olyannyira, hogy többükkel együtt is szoktam futni. Emellett egy futóklubnak is a tagja vagyok, az Esztergomi Futóművek tagjaival járok rendszeresen versenyezni, sőt szeptemberben mi magunk is rendezünk egy megmérettetést. Számos barátra, ismerősre tettem szert a futásnak köszönhetően, egy-egy nagyobb BSI-verseny pedig felér egy baráti találkozóval is.

- A nyolcadik félmaraton előtt milyen konkrét elvárásokat fogalmazol meg magaddal szemben?

- Amatőr futó vagyok, nem gondolkozom helyezésben vagy egyéni csúcsban. 1998-ban már sikerült elérnem egy kiváló eredményt, ezúttal egy 1:35-1:40 közötti időnek is örülni tudok. Most ennyi van bennem, de az igazat megvallva nem is ezen van a hangsúly, hanem a remek hangulaton, és azon az élményen, amit több ezer emberrel együtt élhetek majd át Budapesten a 25. Nike Félmaratonon. Számomra ez a legfontosabb tizenöt év után!