Hungaricum a SPAR Budapest Maratonon?

 

Semmihez sem hasonlítható eufória tör rám, mikor a célba érek - meséli Horkay Zsolt. A kőszegi futó rendszeres résztvevője a SPAR Budapest Nemzetközi Maratonnak, és helyzete abból a szempontból speciális, hogy azon kevesek közé tartozik, akik minden alkalommal valamilyen jelmezben teljesítik a 42 kilométeres távot. Futópárjával, a szombathelyi Andits Krisztinával a 25. SPAR Budapest Maratonon is készülnek valamire, a jelmezterv még alakulóban van.

- Évek óta elválaszthatatlan párost alkottok Andits Krisztivel a Spar Budapest Nemzetközi Maratonon. A hagyomány szerint mindig készültök valamivel. Idén milyen jelmez várható?

- Az elmúlt esztendőkben valóban minden alkalommal előrukkoltunk valami egyedivel. Elsőre, ha jól emlékszem, egy 20. század eleji ruhát húztunk, én frakkban és cilinderben, Kriszta pedig estélyiben futott, de voltunk már csirkék, sőt békaemberek is. Ez utóbbit egy búvár cégtől kaptuk kölcsön, és a háromkilós jelmez rendkívül kellemetlen volt. Az idei jelmez számunkra is meglepetés lesz, bevallom, még fogalmam sincs, miben fogunk rajthoz állni. Régi vágyam, hogy egy hungarikumot jelképező maskarában fussunk egyszer. Elsőre egy csikós képe körvonalazódik előttem, de az ő párja maximum egy puli vagy ló lehetne, ami, valljuk be, elég nehezen kivitelezhető. Egyébként minden évben mi találjuk ki, mit szeretnénk, s egy varrónő ismerősünk valósítja meg a terveket.

- Mennyiben különbözik egy ilyen futás a többi versenytől?

- Minden évben két nagy versenyünk van. Az elsőt még tavasszal, külföldön futjuk - rajthoz álltunk már többek között Ausztriában, Hollandiában és Olaszországban is -, és komolyan is vesszük, de a SPAR Budapest Nemzetközi Maraton teljesen más világ. Itt nincs tét, nincs feszültség, egyszerűen lekocogjuk, és egy jót szórakozunk. Jó dolog, hogy a szurkolók mellett a futók is emlékeznek ránk, és örömmel fogadnak. Jól bevált páros vagyunk, ha kell, húzzuk egymást. Természetesen nem futunk egyéni csúcsokat, de véleményem szerint a 3:30-4 óra közötti idő is szép teljesítmény, ha egy több kilós jelmezben abszolválod a 42 kilométert...

- Mit jelent számodra a futás?

- Kikapcsolódás, nyugalom és egészség. Ez a három szó jut eszembe elsőre. Sokszor meditálok edzések alatt, olykor pedig beszélgetünk Krisztával. Reggel 6 és 9 között szoktuk az edzéseket időzíteni, nem is tudom, mi lenne, ha nem húznék futócipőt reggelenként. És a versenyek hangulatát is imádom. Egy 4-5 fős szurkolói táborunk még a külföldi versenyekre is elkísér bennünket, de valójában a maratoni célba érkezés a legfelemelőbb érzés. Minden alkalommal egy eufória tör rám. Nem tudom semmihez hasonlítani, de az az egy biztos: érdemes futni érte.