Érdekességek a Nike Budapest Félmaraton történetéből II.

 

A 2000-es évek első Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonjain folytatódott a külföldiek "uralma": szerb, majd kenyai futók győztek a 21 kilométeres távon. 2005-ben nevezési rekord született.

A szerb Ninkovic Streten kétszer is győzni tudott az évtized első felének Nike Budapest Félmaratonján, 2001-ben és 2004-ben szerezte meg az elsőséget. Első győzelme után egy évvel három kenyai futó diadalmaskodott, így csak az afrikai ország résztvevői állhattak dobogóra. A kenyaiak a 2001 és 2005 közötti versenyeken háromszor is szereztek érmet a Nike Budapest Félmaratonon.

2003-ban új számokkal bővül a legrangosabb hazai félmaratoni futóesemény: ekkor rendezték először a félmaraton párban és a Fut a cég kategóriát. (Kerekesszékesek kezdettől fogva indultak a Nike Budapest Félmaratonon.) 2004-ben több olyan futó volt a mezőnyben, aki néhány héttel korábban az athéni olimpián futott maratont. Ugyanebben az esztendőben már valamennyi kontinensről jöttek futók a budapesti félmaratonra, a hatezres mezőnyben 40 ország 566 futója rótta a kilométereket.

Az indulók létszáma 2005-re rekordot döntött, és mintegy ezerötszáz fővel túl is szárnyalta az előző évit. Az évtized közepére már 7500-an álltak rajthoz a Nike Budapest Félmaratonon.