Egy megszállott a Városligetben

 

Az egykoron hármas- és magasugró atlétaként országos bajnok és válogatott székesfehérvári Sió Attila 27 évesen váltott a futásra. Állítása szerint az első időkben felesége még jobb volt nála, de mentségére szólva egy sokszoros bajnok atlétanővel kötötte össze életét. Attila ott lesz a 25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonon is.

- 25 évesen hagytad abba a versenyzést, két évre rá pedig már rendszeresen futottál. Nem bírtad a tétlenséget?

- Az egyik döntő ok ez volt, a másik pedig a súlyfelesleg. Ugyanakkor ennyi év után már nem kell indokot keresni, a futás, megmondom őszintén, az életem. Megszállottja lettem ennek a sportnak, szakedző és tornatanár lettem, de a feleségem is atléta volt, sőt gyermekeim is testnevelők lettek. Egyszóval az egész család élete a sport, közelebbről a futás körül mozog. Nejem még szülés, majd később egy műtét után is visszatért a pályára, és ha nem is akkora intenzitással, de továbbra is fut.

- Hetente hány kilométerben realizálódik a megszállottságod?

- 100-110 kilométert legalább teljesítek, ám duatlonozom is, így két keréken is magam mögött hagyok jó pár ezrest. Szerencsés helyen élek, Székesfehérvár belvárosában, ahonnan ötszáz méterre egy tó, egy pár percre rá pedig egy erdő található, így igazán ideális környezetben készülhetek fel a versenyekre. Tanárként nyáron a reggeli edzéseket preferálom, év közben pedig lyukas óráimra időzítek. A Tóparti Gimnáziumban tanítok, ahol kifejezetten erős a duatlonisták és a triatlonisták száma, az ország legjobb iskolái között tartanak számon bennünket.

- Hányadik Nike Budapest Félmaratonodra készülsz?

- Ha jól számolom, nyolcadik alkalommal nevezek a versenyre, korábban a katonaság égisze alatt működő Magyar Tartalékosok Szövetsége tagjaként vettem részt a megmérettetésen. Most hétvégén a Bakonyban futottam egy félmaratont, és bár dimbes-dombos volt a táj, sokkal jobban teljesítettem, mint vártam, ezért a Nike Budapest Félmaratonon megpróbálok erősebben kezdeni, és végig tartanám a 4 perces kilométereket. Ha a Bakonyban 1:30-as idővel értem célba, akkor itt reménykedhetek egy 1:24 körüli időben, de az sem lesz tragédia, ha nem sikerül, ugyanis idén a SPAR Budapest Maraton van a fókuszban.

- Az idő mellett mennyire lesz szempont a helyezésed?

- Több mint két évtizedes futómúlttal a hátam mögött, 49 évesen már messze nem motivál, hányadikként érek célba. Saját magamat kell legyőznöm, nem pedig a többi futót. Ha magamhoz képest jól futok, többet ér, mintha gyengébb teljesítménnyel végeznék a mezőny elején.