Csúcsot döntött a Nike Budapest Félmaraton

 

Ilyen még nem volt! Minden eddiginél többen, 10.500-an álltak rajthoz Magyarország legnagyobb félmaratoni futóeseményén, a 25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonon.

Rekordot döntött a negyedszázados Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton a Futás Jubileumi Évében: a futóesemény távjain összesen 10.500-an indultak. A félmaratonnak 6100-an vágtak neki, hogy a főváros legszebb részein átfutva teljesítsék a 21 kilométert. Ezt a távot párban 900-an tették meg, míg a 3,5 kilométeres Ligetkörön 3500-an futottak. A nyüzsgés már kora reggel elkezdődött a Városligetben, a Széchenyi fürdő előtti versenyközpontban, és a szombati bemelegítő reggeli futással ellentétben az időjárás is remek volt. A magyar résztvevőkön kívül öt kontinens 52 országából érkeztek futók a Nike Budapest Félmaratonra, melyre az ország valamennyi megyéjéből jöttek, mindenhonnan legalább több tucatnyian. "Itt van az egész ország" - állapította meg Péter Attila, a BSI eseményeinek állandó szpíkere.

A rajt előtti bemelegítés, melyen Varró Gyula, a Coca-Cola Testébresztő prezentere mozgatta meg a futókat, még inkább fokozta az amúgy is nagyszerű hangulatot, majd 10 órakor Kiss Dániel atléta elsütötte a startpisztolyt, és megindult a félmaratoni futófolyam. A közel 9 percig tartó rajtot a folyamatos taps mellett végig szamba kísérte. A zene az egész esemény alatt jelen volt: az Andrássy úton öt zongora, az útvonal számos pontján pedig zenészek és DJ-k adták meg a futás ritmusát.

A félmaraton rajtja után nem sokkal a Ligetkörön indulók is elstartoltak, de a 3,5 kilométeres táv befutói már negyedóra alatt meg is érkeztek a célba. Az ezen a távon is több ezres mezőny aztán lassan-lassan megtöltötte a célterületet.

Közben a félmaratonisták már a Duna mindkét oldalán birtokba vették a várost. Az első öt kilométeren együtt haladt Tóth László, a Békéscsabai AC futója az etióp Erkolo Ashenafival. Tóth László aztán robbantott: a hatodik kilométertől már vezetett, végül 1:04:38-as idővel, egyéni csúccsal ért célba. Tóth László tetemes előnnyel nyerte a Nike Budapest Félmaratont, mert Erkolo Ashenafi előtt majdnem három, míg a harmadikként célba érkező Józsa Gábort (MAC-NS) megelőzve pedig négy és fél perccel hamarabb szakította át a célszalagot.

"Mindenképpen egyéni csúcsot akartam futni" - mondta a győztes a célba érkezés után. "Az ötödik kilométernél le tudtam rázni Erkolo Ashenafit, és bár úgy a tizedik és a tizennegyedik kilométernél volt egy-egy holtpont, motivált, hogy meg lehet az egyéni csúcs. Tudtam, hogy képes vagyok rá, jó formában voltam" - értékelte győzelmét Tóth László.

A nőknél valamivel szorosabb volt a verseny. Bár a győztes Papp Krisztina a táv elején már az élre állt, a tizedik kilométer környékén befogta őt Staicu Simona. Pár kilométeren keresztül együtt futottak, de Papp Krisztina végül le tudott válni, és 1:13:13-as időeredménnyel ő lett a női győztes. Staicu Simona bő egy perccel utána érkezett célba, a női harmadik helyezett pedig Földingné Nagy Judit lett.

"Felkészülésnek, tesztversenynek szántam a Nike Budapest Félmaratont, ami nagyon jól sikerült. Egy ideig együtt futottam Staicu Simonával, aztán elszakadtam tőle. Készülök az őszi versenyekre, de még nem tudom pontosan, mely futóeseményen fogok rajthoz állni" - mondta győzelme után Papp Krisztina

A férfi váltóban az OTP Futókör Master & Servant párosa szerezte meg a győzelmet, a nőknél a SZUSE kettőse diadalmaskodott. A félmaratont vegyes párban futók közül a Szondi Vágtató Páros volt a leggyorsabb.

A 21 kilométert futók hosszú-hosszú ideig érkeztek célba. Köztük volt Fenyő Iván és Száraz Dénes színművész, Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, illetve számos énekes és zenész. A befutó alatt a versenyközpontban is zajlott az élet. Egyre többen álltak sorba az éremgravírozáshoz, sokan a Széchenyi fürdő előtti területen napoztak, pihentek, és a befutóknak tapsoló szurkolók is szinte végig állták a Kós Károly sétányt. Majd lezajlott ez eredményhirdetés, és az utolsó félmaratoni induló befutójával véget ért a 25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton.

A BSI következő eseménye a szeptember 11-i 15. EDF Éjszakai Futás lesz Budapesten.

Eredmények

Félmaraton, 21 kilométer

Férfiak

1. Tóth László (Békéscsabai AC) 1:04:38

2. Erkolo Ashenafi (etióp) 1:07:22

3. Józsa Gábor (MAC-NS) 1:09:12

Nők

1. Papp Krisztina (UTE) 1:13:13

2. Staicu Simona (Mogyoród) 1:14:25

3. Földingné Nagy Judit (Nike Futóklub - Győr) 1:19:07

Félmaraton párban

Férfiak

1. OTP Futókör Master & Servant (Pész Attila, Mészáros Miklós) 1:18:22

2. GYURÓ TEAM (Lajos József, Heszler Attila) 1:25:07

3. HínÁrral Szemben (Kammerer Zoltán, Kun Álmos) 1:29:11

Nők

1. SZUSE (Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett) 1:21:05

2. Ucca Neki (Póth Mariann, Kovács Melinda) 1:23:11

3. Ré-Zi (Kácser Zita, Bátai Réka) 1:23:50

Félmaraton párban, vegyes

1. Szondi Vágtató Páros (RÉdi Lívia, Szász Mihály) 1:19:51

2. Villám (Pap Dávid, Pap Eszter) 1:22:12

3. Ismeretlenek (Szabó Andrea, Szűcs István, Krisztián) 1:22:43

Handbike

Férfiak

1. Juhász Tamás (Budapest) 1:11:58

2. Orbán Dávid (1:14:38)

3. Horváth József (Hahót) 1:14:39

Nők

1. Pálfi Judit (Veresegyház) 1:31:09

2. Dani Györgyi (Érd) 1:42:54

Kerekesszékesek

1. Simon Szilárd (Guriga SE) 1:32:02