Legek a Budapest Maratonok történetében

 

Ki volt a leggyorsabb az eddigi 24 Budapest Maraton során? Melyik évben voltak a legtöbben? Milyen érdekességei voltak az eddigi Budapest Maratonoknak? Összeválogattuk a legeket.

A Budapest Maratonok történetében máris az első versenyen rekord született: Kiss Zoltán 2:15:04-es idővel nyert, azóta is ez a legjobb győztes idő. A nőknél a legjobb időt Staicu Simona futotta 2003-ban, amikor is 2:38:17-tel tudott nyerni.

A Budapest Maratonok során a férfiaknál kilenc esetben győztek külföldiek. A nyertesek között csehszlovák, etióp, kenyai, kubai, NDK-s, szovjet és ukrán versenyző volt. Külföldi győztes a nőknél is akadt az elmúlt 24 évben: csehszlovák, görög és szovjet futó lett első egy-egy alkalommal.

A legtöbben 15.000-en indultak az esemény történetében, mégpedig 2003-ban. Viszont az elmúlt évhez tartozó érdekes adat még, hogy 58 országból érkeztek futók a SPAR Budapest Nemzetközi Maratonra. Összehasonlításképpen: 1984-ben, az akkori IBUSZ Budapest Maratonon 18 országból jöttek külföldiek, és összesen 625 férfi és 25 női célba érkezőt jegyzett fel a korabeli krónika.

1986-ban - kelet-európai maratonok közül elsőként - az AIMS tagjai közé vette a budapesti maratont. A következő évben a 42 kilométeres táv mellett félmaratonon, minimaratonon - ami akkor 10 kilométer volt - és 5 kilométeres maratonkán indulhattak a résztvevők.

Az esemény elmúlt 24 évében számos híresség, ismert személyiség is lefutotta a Budapest Maratont. Még sportminiszterként rajthoz állt Gyurcsány Ferenc, továbbá Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó, Kozmann György világbajnok kenus, Gusztos Péter volt országgyűlési képviselő.

Végül néhány kuriózum a Budapest Maratonok történetéből. 1990-ben a francia Yves Pol érdekes rekordot állított fel - hátrafelé futotta le a távot 3:57:26 alatt. 2001-ben a legidősebb célba érkező egy 74 éves magyar férfi, illetve egy 68 éves olasz nő volt. 2008-ban a 30 kilométeres távon indult a 81 esztendős Ötvös Ferenc, aki maratoni csúcstartó 80 év felett.