Szemelvények a Spuri Futómagazinból: Az edzések és versenyek összehangolása

 

Akik indultak már futóversenyen, könnyen rájöhettek arra, hogy a verseny előtti időszakban közel sem mindegy, mit és mennyit edzenek. Alapos felkészülés után is jöhet gyenge eredmény, és néha jó is kisülhet egy véletlenszerűen bevállalt versenyből. Mi lehet ennek a magyarázata, illetve milyen összefüggéseket lehet felfedezni a versenyteljesítmény és az edzések között?

Amikor elmegyünk edzeni, azt azért tesszük, hogy fizikai stressznek tegyük ki testünket, izomzatunkat. Erre válaszreakcióként olyan adaptációs folyamatok indulnak el, amiknek eredménye egy jobb fizikai állapot, nagyobb tüdőkapacitás, illetve - edzésmunkától függően - a keringési rendszerünk fejlődik, izom összehúzódásaink ereje nő. Általában ha a futóedzések szóba kerülnek, hajlamosak az emberek leszűkíteni a kérdést csak ez utóbbi tényezőre. Véleményem szerint azonban a testünket egységes egészként kell kezelni, és nem szabad részenként vizsgálni egy probléma okát, mert végső soron minden hat mindenre. Egész szervezetünknek kell tökéletes összhangban működnie futás közben, nem csak a vádlinkban található izomrostoknak...

A folytatást a most megjelent őszi lapszámban olvashatod, melyet beszerezhetsz a BSI nevezési irodájában, a budapesti Spuri Futóboltban és a BSI eseményeken, az információs sátorban. Az előfizetésről itt >>> tájékozódhatsz.