Pályacsúccsal nyert Chepkwony Kassán

 

A kenyai Gilbert Chepkwony 2:08:33-as pályacsúccsal nyerte vasárnap a maratont Kassán, és ez egyben egyéni legjobbja is.

Chepkwony vezetésével a 87. Kassai Nemzetközi Békemaratonon az első három futó 2:09 alatti idővel ért célba, mindhárman kenyaiak. A 25 éves futó élete második maratonján futott, megverve honfitársait, Solomon Bushendich-et (2:08:40) és Peter Chebet-et (2:08:42).

"Meg kell köszönnöm a többieknek, hogy segítettek nekem a verseny második felében." - mondta Chepkwony. "Jól éreztem magam, háromévnyi futás után két maratonon voltam és kétszer nyertem. Most visszatérek a kemény edzésekhez, hogy felkészüljek egy még gyorsabb versenyre januárban."

A második Bushendich és a harmadik Chebet is egyéni legjobbjukat futották, szoros volt a küzdelmük a dobogó második fokáért, végül 2 másodperccel Bushendich bizonyult gyorsabbnak. A szlovák nemzeti bajnoki címet Imrich Pastor nyerte el immár sorozatban ötödször, aki ezen a versenyen hetedikként végzett 2:23:55-ös idővel.

A nők versenyében a 28 éves etióp Almaz Alemu Balcha bizonyult a legjobbnak, 2:36:35-tel. Almaz az ötödik maratonján gyorsan kezdett, a féltávot 1:13:56 alatt érte el. "Nagyon jól éreztem magma, de talán nem vagyok elég edzett ehhez a sebességhez." - mondta a bajnoknő. "A 24. kilométer után elkezdtem görcsölni és egyre lassabb és lassabb lettem. Nem aggódtam az első hely miatt, de jobb időeredményt szerettem volna."

A harmadik maratonját futó orosz Kamila Khanipova lett a második (2:43:49), és a szlovák Ingrid Petnuchova ért fel a dobogó harmadik fokára (2:53:42), amivel sorozatban harmadszor nyerte el a szlovák nemzeti bajnoki címet.

Forrás: IAAF