Születésnap és Balaton Maraton

 

Első alkalommal áll rajthoz a 7. Intersport Balaton Maraton és Félmaratonon Barzsó Károly. A veresegyházi háromgyerekes családapának a verseny napján szülői kötelezettségeket is magára kell vállalnia, ennek ellenére lelkesen várja a 14 kilométeres távot.

- Miért éppen a harmadmaratonra esett a választás?

- Kicsit variálnom kellett, a verseny időpontja ugyanis egybe esik a 7 éves Máté fiam születésnapjával. A teljes távot egyébként sem vállaltam volna magamra, de a félmaraton időpontja az említett családi esemény miatt nem volt ideális, ezért végül a 14 kilométeres táv mellett döntöttem.

- Sok versennyel a hátad mögött érkezel majd Siófokra?

- Abszolút nem! Mindössze másfél-két évvel ezelőtt kezdtem el edzeni, de igazából csak magamnak futottam. Egy ismerősöm biztatott, hogy mindezt ne csak a ház körül tegyem, hanem nevezzek végre egy versenyre is. Így neveztem október végén a SPAR Minimaratonra, illetve részt vettem még a Metropol Reggeli Futáson és egy Budáról Pestre elnevezésű 10 kilométeres megmérettetésen.

- Valóban más volt tömegben futni?

- Nagyon jó volt mindhárom verseny hangulata. Jó érzésekkel és olyan élményekkel gazdagodtam, amelyekért érdemes többször is rajthoz állni. Bejött az ismerősöm jóslata is, mely szerint pozitív hatással volt rám a tömeg, azaz húzott magával. Örömmel tapasztaltam: mennyivel jobbat teljesítettem, mint egyébként. Jelenleg egyetlen problémám van a futással kapcsolatosan: nincs ötletem, hogyan fejlesszem tovább magam.

- Említetted, hogy nagyjából két éve húztál először futócipőt. Korábban sportoltál valamit?

- Gyermekkoromat Oroszországban töltöttem, ahol adottak voltak a körülmények a sífutáshoz. Később a katonaság idején neveztek a járőr bajnokságra, ahol teljes menetfelszerelésben kellett futni és lőni, és miután jól teljesítettem, még edzőtáborba is vonulhattam. Azonban ezt követően tizenöt év csend következett, és már magam is éreztem, hogy ideje váltani. Egyet tudtam, nem szeretnék konditeremben szuszogni.

- A rendszeres edzéseket hogyan tudod párosítani a munkáddal?

- Nagyon nehezen, ugyanis munka után olyan fáradtnak érzem magam, hogy még egy gyufaszálat sem tudnék arrébb tenni. Marad a hajnali kelés, általában a környéken szoktam futni 6-8 kilométert, amit a hétvégén egy hosszabb futással egészítek ki. Olykor fiaim közül a kisebbik a levezető gyaloglásban elkísér a ház körül, és bár kislányom óvodai versenyen első lett, neki mégsem jut eszébe, hogy csatlakozzon.