Nyitásnak félmaraton

 

Noha mindössze augusztusban húzott először futócipőt, mára nagyon megszerette a futást Azari Viktor, aki élete első versenyét a 7. Intersport Balaton Maraton és Félmaratonon futja. A debreceni hivatásos katona nyitásnak a félmaratoni távot választotta.

- Miért éppen a balatoni idényzárót választottad debütálásnak?

- Egyrészt előkelő helyen szerepel nálam a Balaton, másrészt futó barátaim, akik már többször is részt vettek ezen a megmérettetésen, azt ajánlották, hogy itt induljak először. Állításuk szerint rendkívül profi a szervezés és kezdőknek ideális a helyszín. Magáról a versenyről először a neten olvastam, és már akkor megtetszett, ezért is érdeklődtem utána.

- Mi alapján vágtál neki a felkészülésnek?

- Ismét az internetet hívtam segítségül: találtam egy edzéstervet, ami alapján október 1-je óta készülök is lelkesen. A program szerint hétfőn egy 6 kilométeres futással nyitok, majd szerdán egy rövidebb bevezető után iramfutás következik, végül pedig hétvégén egy hosszabb edzéssel zárom a hetet. Miután a honvédségnél dolgozom, nehezebben ütemezhető a szabadidőm, így elsősorban arra koncentrálok, hogy a heti három futásom mindenképpen meglegyen.

- Meglepő döntésnek tűnik, hogy első versenyeden a félmaratont választottad. Miért a 21 kilométerre esett a választás?

- Egy tízezres táv őszintén szólva nem lenne kihívás. Azt biztos le tudtam volna futni. Ezért is választottam a félmaratont, hiszen arra valóban készülni kell. Érzem, hogy fokozatosan fejlődök, valamelyik reggel például 3:45-kor vágtam neki a távnak, de délutánra is tervezek egy futást. Nagyjából egy héttel ezelőtt futottam életemben először a 21 kilométert, 2:55 alatt sikerült, de a forgalom, a zebrák is hátráltattak, így két héttel a verseny előtt reális vállalásnak tartom a kitűzött 2:45-ös időt. Véleményem szerint, még egy erősebb kezdés esetében is tartani fogom átlagban a 7:20-as ezreket. Egy biztos, 8 percnél rosszabbat nem szeretnék futni még a végén sem.

- Friss futóként milyen élményekkel gazdagított ez a sportág?

- Korábban a futás a gyengém volt. Azért is kezdtem hozzá, hogy fejlődjek benne, de hamar rájöttem: ez a sportág remek feszültséglevezető, lehet közben gondolkozni és egészen felfrissülök tőle. Emellett azt is szeretném bebizonyítani, hogy 100 kiló felett is le lehet győzni ezt a távolságot. Mióta futok átalakult a testem is: a felesleges zsírt sikerült leadnom, helyette pedig izmot szedtem fel, és még így is fogytam öt kilót. Tavaszig szeretnék további tíztől megszabadulni, és akkor már én is elégedett leszek magammal!