Ma 25 éves a Vivicittá!

 

1986. április 5-én volt Budapesten az első Vivicittá Városvédő Futás. Az esemény szlogenje az volt: Szeresd a várost!

1984-ben olasz kezdeményezésre indult az első Vivicittá futóverseny: a gyönyörű, de zsúfolt történelmi városok lakóit szerették volna ráébreszteni lakóhelyük értékeire. Innen az esemény neve: "Vivicittá - Éljen a város! Szeresd a várost!" A mozgalomhoz hamarosan New York, Lisszabon, Brüsszel, Barcelona és Budapest (1986-ban) is csatlakozott.

Az első budapesti Vivicittán 2223 jelentkezőt, 1726 férfit és 497 nőt regisztráltak. 1580 futó ért célba: 1263 férfi és 317 hölgy.

A rajtpisztoly 11 órakor dördült el a világ összes Vivicittá versenyén. Az akkori mezőny a Palatinus Strandról indult, majd a Margit hídon futottak ki a szigetről Budára, aztán vissza a Lánchídon, egy kis kitérő a Vörösmarty tér felé, majd a pesti oldalon észak felé az Árpád hídon értek vissza a futók a szigetre, a Palatinus előtti célba.
Egy napilap formátumú eredménylistával, 1500 trikóval, érmekkel kedveskedtek a szervezők a célba érkezőknek. Sőt, a győztesek és a sorsoláson szerencsésebbek táskát és futócipőt vihettek haza.

Győztesek:
A férfiaknál Szász László (37:39) lett az első, és az az angol Hugh Jones lett a második (azonos idővel), aki azóta az AIMS főtitkára.
A női győztes Szabó Karolina (40:38) a nemzetközi összesítésben az előkelő 3. helyet szerezte meg!

Most vasárnap már a 26. T-Home Vivicittá Városvédő Futáson lehet majd Budapestért futni!