Afrikai futók és testvérek győzelme Dunaújvárosban

 

A férfiaknál etióp győzelem született, a nőknél "testvérharc" folyt az első helyért a 4. K&H olimpiai futónapon szombaton Dunaújvárosban. Az eseményen a tavalyihoz hasonlóan 1400-an vettek részt.

Kissé hűvös reggel fogadta a dunaújvárosi 4. K&H olimpiai futónapra készülődőket a Városháza téren. Akik a Duna-parti városban úgy döntöttek, lefutják a 3,1 kilométeres távot, tulajdonképpen az egész K&H olimpiai futónapok sorozatát indították el ezzel. A résztvevők Tóth Bea, a Fitnesz Akadémia trénere vezetésével melegítettek be, majd pontban 10 órakor Gombos István, a város humán ügyekért felelős alpolgármestere adta meg a rajtjelet a futóknak. Az indulók között egyaránt voltak kicsik és nagyok, családok és barátok, általános iskolások és gimnazisták.

A leggyorsabban, szinte egyszerre, két afrikai futó, az etióp Erkolo Ashenafi és a kenyai Elisha Kiprotich ért célba. Meg kell jegyezni, hogy a férfi győztes új pályacsúcsot állított fel, hiszen 8:38-as idővel futotta le a 3,1 kilométert. A nőknél a Kácser testvérek harcában Zita volt a jobb, 11:00 alatt teljesítette a távot. Aztán a sok-sok célba érkező futó a jó időt is meghozta, hiszen a futónap második felére a Nap is kisütött Dunaújvárosban.

A 4. K&H olimpiai futónapot eredményhirdetés és nyereménysorsolás zárta. A legtöbb diákot mozgósító dunaújvárosi és város környéki iskolák is jutalmat kaptak.

A K&H olimpiai futónapok következő állomása május 21-én Kecskeméten lesz, a BSI soron következő rendezvénye pedig a május 1-jei Samsung Olimpiai Zöld Fesztivál lesz a Hármashatár-hegyen.

Eredmények

Férfiak

1. Erkolo Ashenafi (etióp, Benedek Team) 8:38
2. Elisha Kiprotich (kenyai, Benedek Team) 8:38
3. Matkó Csaba (DAC) 8:52

Nők

1. Kácser Zita (Szolnoki MÁV) 11:00
2. Kácser Krisztina (PVSE) 11:06
3. Hajdu Rita (DAC) 12:32

Iskolák mozgósítási versenye, Dunaújváros

1. Móricz Zsigmond Általános Iskola, 96 fő
2. Rosti Pál Gimnázium, 82 fő
3. Dózsa György Általános Iskola, 80 fő

Iskolák mozgósítási versenye, Dunaújváros környéke

1. Fekete István Általános Iskola (Kulcs), 67 fő