A Boston Maraton szervezői szeretnék világcsúccsá nyilváníttatni Mutai idejét

 

Egy nappal az után, hogy Geoffrey Mutai megfutott a valaha volt leggyorsabb maratont (2:03:02) Bostonban, a verseny szervezői bejelentették, kérni fogják az IAAF-ot, nyilvánítsák eredményét világrekorddá, még ha a pálya technikailag nem is felel meg.

"Miért ne tennénk?" - kérdezte Tom Grilk, a Bostoni Atlétikai Szövetség ügyvezető igazgatója kedden.

10 fok körüli hőmérsékletben és állandó, jelentős hátszélben - tökéletes maratoni időjárásban - Mutai majdnem egy perccel jobb időt futott, mint Haile Gebrselassie 2008-as berlini hivatalos világrekordja (2:03:59). De Mutai csak a világ legjobb és nem a világrekord jelzőt kapta, mert a bostoni pálya túlságosan lejtős és túl sok rajta az egyenes szakasz, hogy megfeleljen az IAAF szabványainak.

Mégis, a bostoni szervezők azt mondták, kérvényezni fogják, hogy a rekordot igazolják, ami arra kényszeríti a döntő testületet, hogy visszautasítsanak egy példa nélkül álló teljesítményt a világ legtekintélyesebb maratoni pályáján.
A futók felsorakoztak Mutai mögött és kitartanak azon vélekedés mellett, hogy bármely szabály, amely kizárja Bostont, a versenyt, amely régebb óta létezik, mint az IAAF maga, az önmagában hibás.

"Az IAAF képviselőinek el kell jönniük és látniuk kell a bostoni pályát, az elejétől végéig megnézniük" - mondta Mutai. "Ez 42 kilométer, végig emelkedőkkel és lejtőkkel. Ez 42 kilométer, ahol Gebrselassie futott, az is 42 kilométer. Ez nem könnyű!"

Tény, hogy senki nem mondja, hogy a bostoni pálya könnyű - azok közül pedig, aki végigfutották a fárasztó dombokat Hopkintontól Copley Square-ig, biztosan senki. De az IAAF szabályok, melyek a lapos körpályákat támogatják, azért születtek, hogy kiszűrjék az olyan maratonokat, melyeket azért terveztek, hogy mesterségesen gyors időeredményeket produkáljanak, lejtős pályákkal és kedvező időjárással.

Tom Grilk azt mondta, hogy a 115 éves versenyt nem fogják megváltoztatni csak azért, hogy megfeleljen az IAAF kritériumainak. Nem számít, mint mond a rekordok könyve, a futók tudni fogják.

Forrás: Yahoo News