Ma van a magyar sport napja

 

1875. május 6-án rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére 2000 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját.

Ma, 2011. május 6-án kitüntetéseket adnak át a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban (NEFMI), majd megkoszorúzzák a Magyar Athletikai Club (MAC) budapesti emlékművét pénteken, a Magyar Sport Napján.

Az elismerések átnyújtására délelőtt 11 órától kerül sor. Az eseményen Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Czene Attila, a NEFMI sportért felelős államtitkára, Szekeres Pál, a NEFMI helyettes államtitkára, valamint Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke adja át a kitüntetéseket.
A Magyar Sport Napját 2000 óta ünneplik meg országszerte május 6-án, mivel a MAC 136 éve ezen a napon rendezte meg az első szabadtéri sportviadalt, melyen atlétikai és ökölvívó számokban mérték össze tudásukat a versenyzők.
A pénteki ünnepség 18 órakor folytatódik a Szabadság téren, ahol Czene és Borkai megkoszorúzza a 2000-ben felállított MAC-emlékművet, melyet a hajdani első európai szabadtéri atlétikai verseny színhelyén helyeztek el.

Forrás: SportGéza