Szemelvények a Spuri Futómagazinból: Hogyan készülj a maratonra?

 

Milyen távon, milyen gyorsan, milyen rendszeresen érdemes hosszú futásokkal edzeni? A Spuri Futómagazin május közepén megjelenő nyári számában Hogyan készülj a maratonra? címmel olvasható erről cikk.

"Ha maratonra edzek, akkor legalább nyolcszor futok 42 kilométert a 14 hetes felkészülési időszakban" - mondja Danielle Sanderson brit maratonfutó. De hogy a hosszú futás milyen hosszú legyen, az a futó életkorától, edzettségi állapotától és attól a távtól függ, amire készül. Tanácsos az edzésen lassabb tempót futni, mint amilyennel a versenyen számol a futó. "A lassú és hosszú futás akkor jó, ha legalább egy perccel lassúbb ezreket jelent, mint a tervezett versenytempó" - vallja Jeff Galloway amerikai olimpiai hosszútáv- és maratonfutó.

A maratoni felkészülésről szóló cikk szerint nem szabad hetente egynél több hosszút futni. Alapvető, hogy edzés előtt könnyű ételeket célszerű fogyasztani, és fél órával a futást megelőzően folyadékot inni, ami megemeli a vércukorszintet. Futás után is a folyadékpótlást kell rendbe hozni, a hirtelen bekapott és főleg sok szilárd táplálék nem tesz jót a gyomornak.

A Hogyan készülj a maratonra? című írás mindössze kétoldalas cikk ugyan a Spuri Magazin nyár számában, mégis jól összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a felkészülésről szakemberek véleményét idézve.

A Spuri Futómagazin négy következő számára június 15-éig kedvezményesen, tavalyi áron, 2900 forintért - Spuri Futókártyával 2600 forintért - fizethetsz elő. Az előfizetés a 2011-es őszi és téli, valamint a 2012-es tavaszi és nyári számot foglalja magában. Június 16-ától augusztus 15-ig egy lapszám ára előfizetőknek 850 helyett 750 forint, az előfizetés négy számra 3000 forint. Ugyanebben az időszakban Spuri Futókártyával az előfizetés négy számra 2700 forint. A lapot megvásárolhatod a BSI nevezési irodáján, a Spuri Futóboltban és a BSI eseményein a készlet erejéig.

A Spuri Futómagazin előfizetéséről itt >>> találsz meg minden információt.