Szemelvények a Spuri Futómagazinból: Folyadékpótlás melegben

 

A május közepén beköszöntött, már-már nyári melegben nem is lehet aktuálisabb cikket ismertetni a Spuri Futómagazin legújabb számából, mint a szervezet folyadékpótlásával foglalkozó írást. Bár a téma kissé triviálisnak tűnhet, az egyre melegebb időben sorra kerülő versenyek előtt nem árt elolvasni a folyadékpótlással kapcsolatos tudnivalókat.

Nagy melegben, több órás futás esetében akár 2-2,5 fél liter is lehet az izzadással veszített folyadékmennyiség felső határa. Ha szomjúságérzetünk lesz, az arra utal, már rég innunk kellett volna, éppen ezért célszerű "tudatos" ivási szokást kialakítani futóként. Persze ügyelnünk kell arra, mit és hogyan iszunk. Tévhit, hogy a fogyasztandó folyadéknak hidegnek kell lennie. Az ilyen hőmérsékletű ital ugyanis összehúzza a gyomorereket és lassítja a gyomorműködést.

Nagy hőségben alacsonyabb szénhidráttartalmú italt ajánlatos fogyasztani. A verseny előtt fogyasztott folyadék azonban tartalmazzon szénhidrátot. A cikk dietetikus és hétszeres maratonista szerzője szerint a legjobb erre a célra az izotóniás ital (sportital). Edzés vagy verseny után pedig legalább a másfélszeresét érdemes felvenni annak a folyadékmennyiségnek, amit a futás közben elveszítettünk.

A Nyár, meleg, folyadékpótlás című cikk a Spuri Futómagazin nyári számában a Táplálkozás, egészség rovatban olvasható. A Spuri Futómagazin legújabb számát a vasárnapi 18. K&H olimpiai maraton és félmaraton váltón is megvásárolhatod!

A Spuri Futómagazin négy következő számára június 15-éig kedvezményesen, tavalyi áron, 2900 forintért - Spuri Futókártyával 2600 forintért - fizethetsz elő. Az előfizetés a 2011-es őszi és téli, valamint a 2012-es tavaszi és nyári számot foglalja magában. Június 16-ától augusztus 15-ig egy lapszám ára előfizetőknek 850 helyett 750 forint, az előfizetés négy számra 3000 forint. Ugyanebben az időszakban Spuri Futókártyával az előfizetés négy számra 2700 forint. A lapot megvásárolhatod a BSI nevezési irodáján, a Spuri Futóboltban és a BSI eseményein a készlet erejéig.

A Spuri Futómagazin előfizetéséről itt >>> találsz meg minden információt.