Kálovics Anikó: Edzőtábor két versennyel

 

Kálovics Anikó az elmúlt hetekben két egy második és egy harmadik helyezést ért el, mindkettőt Svájcban. Második alkalommal egy tizeddel csúszott le a dobogó legfelső fokáról! Zsódér Zsolt beszámolója.

Úgy alakult a program, két svájci verseny követte egymást. Úgy döntöttünk, nem vállaljuk be a hetenkénti ingázást és inkább 3 hétre St. Moritzba költözünk. Mikor megérkeztünk, a téli síszezon éppen véget ért, elég kihalt volt minden, a szállók többsége öt hétre bezárt. Magányosan gyűjtögettük a kilométereket, az 1800 méteren szokásos szenvedés, lihegés és zsibbadás közepette.
A monoton edzőtábort először egy luzerni versennyel törtük meg. A város csodálatos, a szállás öt csillagos szállodában a tóparton. A futamok már kora délután elkezdődtek és a csúcspont, a már sötétben zajló elit futás. A nők a 4,2 kilométert öt körben teljesítették, a nézők üvöltő kordonában. Anikó végül szoros befutóval a 3. helyen végzett. Este egyből indultunk vissza, hogy minél több időt töltsünk magaslaton.

A második hétre némi motivációt adott, hogy megérkezett egy 20 fős lengyel válogatott, akik "megszállták" az eddig néptelen pályát. Jó lenne egyszer magyarként is valami hasonlóban részt venni... Az időjárással szerencsénk volt néhány napot leszámítva, 15 fok, napsütés csodálatos idő.

A következő szombaton már Bernben 10 mérföld várt Anikóra. A rajtlistát böngészve kicsit megrémültünk a három japán futónőtől, de a versenyen nem kellett velük számolni. Egyedül egy kenyai lány nehezítette a dolgokat. Három kilométernél léptek meg a mezőnytől, majd Anikó is leszakadt, és 15-20 méteres távolságról üldözte. 10 kilométeren keresztül nem tudott közelebb kerülni. Azonban az utolsó "Heartbreak Hill"-nek becézett, 800 méteres emelkedő elejére sikerült visszazárkózni és közösen kezdték meg a hegymászást, a Tour de France-ról "ismert" szurkolói tömeg között. Anikó keményen szívta magát és teljesen együtt érkeztek a célegyenesbe is. Anikótól ritkán látott hajrá következett, és egyszerre szakították át a szalagot. Öt percig hatalmas tanácstalanság. A speaker bejelentette, a zsűri úgy döntött, Kálovics nyert. Kérdeztük: biztos? Válasz: biztos! Tévés riport a győztessel, mikor jött az újabb bejelentés. A chipes rendszer a kenyait hozta ki elsőnek egy tizedmásodperccel. A nézőtéren hatalmas morajlás. Talán nem kell magyarázkodnom, ezek után elég csalódottak voltunk! (Valószínű ő hátrébbról indult a rajtnál, de a célfotó lehet, hogy mást mutatott volna...) Nagyon nem reklamáltunk, szeretnénk jövőre is a meghívottak között lenni. Ennek ellenére hatalmas élmény ott lenni, 28.000 futó indult a végig szakadó esőben. Utána a szokásos menetrend, egyből vissza.

Megkezdtük az utolsó hetet. Ma már csak 4 fok, szállingózó hó. Néha azon mosolygunk, télen sikerült a havat elkerülnünk, spanyol, francia táborokkal. Most meg májusban a hófoltokat kerülgetjük...

Luzern
1. Helen Clitheroe, Nagy Britannia, 12'56
2. Viktoryia Pohoryelska, Ukrajna, 13'22
3. Kálovics Anikó, Zalaszám-ZAC Magyarország, 13'23
4. Sabine Fisher, Svájc, 13'24
5. Tabita Wambui, Kenya, 13'36

Bern GP
1.Monica Jepkoech, Kenya, 55'55,7
2.Kálovics Anikó, Zalaszám-ZAC Magyarország, 55'55,8
3.Yuri Kano, Japán, 57'25,5