Sammy Wanjiru 1986 - 2011

 

Az AIMS (Association of International Marathons and Distance Races) szomorúan és megrendülten tudatja, hogy a kenyai olimpiai bajnok Sammy Wanjiru május 16-án hirtelen és tragikus módon meghalt. Sammy Wanjiru 24 éves volt.

Úgy futott, ahogy élt, és végül úgy is halt meg. A kenyai Sammy Wanjiru minden idők legnagyobb maratoni futója lehetett volna, ha nem hal meg vasárnap éjjel, eddig tisztázatlan körülmények közt.

Kortársai Sammy-t generációja egyik legtehetségesebb hosszútávfutójának tartották. Leginkább a 2008-as pekingi olimpiai győzelmére emlékeznek, amikor Kenya első maratoni olimpiai bajnoka lett. Közel három perccel javította meg az olimpiai rekordot 2:06:32-es idejével, az igazán meleg időjárás ellenére. Az akkor csak 21 éves Wanjiru 1932 óta a legfiatalabb olimpiai bajnok lett.

2009-ben tovább javította maratoni idejét, Londonban 2:05:10 idővel ért célba, amely akkor pályarekord is lett. Még ebben az évben a megnyerte a Chicago Maratont, 2:05:41-es idővel felállította a pályarekordot, amelyet azóta is tart. Tavaly októberben, élete utolsó futásán megvédte ezt a helyét 2:06:24-es idővel.

Paco Borao, az AIMS elnöke így emlékezik meg a futóról: "Nagyon szomorú, hogy egy igazán kiemelkedő futót veszítettünk el, ilyen hirtelen. A futóvilág együtt érez a családdal. Samuel-re úgy fogunk emlékezni, mint minden idők egyik legnagyobb maratoni futójára, és teljesítménye sokáig maradandó lesz."

Wanjiru nagyon fiatalon lett nagyon nagy sztár - legalábbis hazájában és az atlétika világában - és az ezzel járó pénzt és csillogást nem nagyon tudta kezelni. 2010 decemberében érkeztek az első aggasztó hírek, amikor a kenyai rendőrség letartóztatta az olimpiai bajnokot, aki egy illegálisan tartott Kalasnyikovval megfenyegette a feleségét. 2011 januárjában fejre állt kocsijával, a tavaszi maratoni szezont pedig kihagyta, mivel nem tudott rendesen készülni.
Halála kapcsán csak az biztos, hogy a 24 éves olimpiai bajnok holttestét a szomszédok találták meg egy erkély alatt a betonon.
Az is egészen biztos, hogy Wanjiru legendája még évtizedek múlva is élni fog. Akit érdekel a hosszútávfutás, minden maratonról szóló beszélgetésben elő fogja hozni a kenyai bajnok nevét, aki minden idők legnagyobb futásait mutatta be, és aki minden idők legnagyobbja lehetett volna.

Források: AIMS, SportGéza