Egy biztos pont a versenynaptárban

 

A szolnoki Szőke Rezső rendszeresen látogatja a BSI versenyeit. Legközelebbi célja a Kékes Csúcsfutás teljesítése.

- Mióta szerves része életednek a futás?

- 2005 környékén fejeződött be a házunk építkezése, és utána egyszerűen hiányzott a mozgás. Úgy gondoltam, kezdetnek elfutok a sarokig, azonban az a hétszáz méter rendesen kifogott velem. Nem hagytam annyiban, és edzeni kezdtem. A Bicogó Maraton nevű verseny főszervezője meginvitált a rendezvényükre, én pedig álltam a kihívás elé, és ez a hozzáállás jellemez azóta is.

- A Kékes Csúcsfutás is egyfajta kihívás számodra?

- Mindig is kerestem az ilyen nehézségű küzdelmeket, és egy ilyen komoly szintkülönbségű verseny kiváló lehetőség. Eddig két alkalommal álltam rajhoz, sajnos a tavalyi hőség miatt hat perccel rontottam az időmön, de nem a perceké lesz a központi szerep, már annak tudok örülni, ha szinten tudom tartani a teljesítményemet. Ehhez azonban a taktikán kell változtatnom, ugyanis az elején rendszerint magával ragad a tömeg, a végére pedig alig marad erőm. Egy csúcsfutáson ez maga az öngyilkosság.

- Szolnokon milyen lehetőség akad a szintkülönbséges futásra?

- Donkó Antal futótársammal a szolnoki százlábú híd szerelőútjának lankáit neveztük ki felkészülési területnek. Negyven perccel kezdtünk, jelenleg egy óránál tartunk, de a következő két hétben ráerősítünk, és nyolcvanig emeljük a szintet. Természetesen ez a folyamatos "dombozás" nem egyenértékű a Kékessel, de amit tudunk, megteszünk. Kedden és csütörtökön este hatkor, hétvégén pedig mindkét reggel 7 órakor vágunk neki a távnak.

- Hogyan viszonyul a család a folyamatos edzésekhez és versenyzéshez?

- Kezdik megszokni, egyre jobban alkalmazkodnak a családi programokkal és az étkezésekkel, sőt támogatnak is. A fiaim például már a budapesti félmaratonra olykor elkísérnek szurkolni is. A versenynaptáram már évek óta fix: a T-Home Vivicittával indul futóidény, majd következik a K&H maraton váltó, aztán a Kékes, ősszel pedig a nemzetközi félmaraton és a SPAR Budapest Maraton. Igaz, ez utóbbin először fogok a teljes távon rajthoz állni: korábban a maratonkán, majd a 30 kilométeren indultam. Idén nekivágok a 42 kilométernek, de előtte szeretném egy egyenletes teljesítménnyel emlékezetessé tenni a Kékes Csúcsfutást.