Női futógálán a tesi ötösért

 

A budapesti Jakal Éva idén érettségizik. Több mint egy évtizede versenyszerűen sportakrobatikázik, a futás számára csak hobbi. Szereti a futóversenyek hangulatát, többek között ezért is indul a 16. Coca-Cola Testébresztő Női Futógálán. Kezdődik az eseményt beharangozó interjúsorozatunk.

- Hogyan jött az ötlet, hogy elindulj?

- A nővérem mondta, hogy menjünk együtt, meg egy másik versenyen is láttam egy szórólapot. Már csak az iskola miatt is indulok, hiszen az a szabály a gimnáziumunkban, hogy egy ilyen részvétellel megvan testnevelésből az ötös, és kiváltja a Cooper-tesztet. Hát mondanom sem kell, hogy hangulatában mennyivel jobb így mozogni, futni. Persze, nem ezért megyek elsősorban. Néhány éve járok rendszeresen futóversenyekre, és eléggé meg is szerettem. Egészségesen töltöm azt a pár órát, a szabadban is kint vagyok, meg nagyon szeretem a bemelegítést, amit zenére csinálunk, együtt a többi résztvevővel. Jó a hangulat nagyon.

- Most 3,5 kilométeren indulsz. Hasonló távokon szoktál versenyezni?

- Általában igen, ez fekszik nekem leginkább, bár voltam már hosszabb távon is, kétszer futottam 7 kilométeren. Azoktól kicsit féltem az elején, de teljesíthető, és nem is volt olyan szörnyű.

- Kell külön készülnöd rá?

- Ajánlják, hogy egy-két héttel előtte kezdjen el futni az ember olyan félórákat. Bevallom, ezt nem nagyon tartom be, mert az állóképességem megvan, versenyszerűen sportolok mellette: sportakrobatikázom, úgyhogy nincs szükségem külön készülésre. Hetente ötször edzek jó két órákat, már lassan tizenkét éve. A kondíciómmal nincs baj. Az a különbség a futás és e között, hogy a sportakrobatika tényleg versenysport. Járunk nemzetközi megmérettetésekre, világbajnokságra, Európa-bajnokságra, ahol szép eredményeket szoktunk elérni. Magyarországon is a legjobbak vagyunk. A futás ezzel szemben hobbi, versenyekre csak azért járok, hogy jól érezzem magam. Persze külön kell választani ezeket az alapozáson kötelező futóedzésektől, mert azok nem a kedvenceim.

- Akkor nincs is elvárásod a Coca-Cola Testébresztő Női Futógálával kapcsolatban?

- Nincs, magamnak futok, magáért a futás kedvéért. Persze igyekszem javítgatni az eredményeimen, de nem dőlök a kardomba, ha nem jön össze. A versenyen szeretek egyedül futni, mert a saját tempó az, ami erőbeosztásban a legoptimálisabb.