Egészség, szabadság, boldogság - amit a futás jelent

 

A főváros IX. kerületében élő Bokodi Nóra két kisgyermek anyukája. Két nagy szenvedélye van: a futás és a lovaglás. Június 5-én a 16. Coca-Cola Testébresztő Női Futógálán az előbbinek hódol, a 7,5 kilométeres távon indul.

- Miért indulsz a 16. Coca-Cola Testébresztő Női Futógálán?

- Elég könnyű dolgom volt, a barátnőm, Gerencsér Fogarasi Zsuzsi szólt, hogy menjünk erre a versenyre, sőt ő is nevezett be. Maga a futás már legalább 15 éve a szenvedélyemmé vált, már akkor is a Margitszigetre jártam. Először persze félkör, aztán egy egész, később jöttek a félmaratonok, akkor már versenyeken. De mindig megmaradtam hobbi futónak. Kiszabadulást a mindennapokból, az egészséget jelenti számomra, a szabadságot, a boldogságot, sok mindent ad a futás.

- Amióta családod van, ugyanúgy jársz futni?

- Miután megszületett a két gyermekem elég korlátozottak lettek a lehetőségeim, hogy felkészüljek versenyekre, ráadásul mellette elég komolyan elkezdtem lovagolni. Igyekszem mindkét szerelmemnek, a futásnak és a lovaglásnak is hódolni, de az tény, hogy 6-7 évvel ezelőtt jóval többet futottam. Azért indulgatok mostanában is, tavaly szeptemberben a párommal például teljesítettük a 25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratont. A gyerekek úgy vannak bevonva, hogy amikor a kisebbet vártuk, és nagyon kicsi volt a pocakomban, akkor még lefutottam egy félmaratont, aztán futottam a Margitszigeten babakocsival nagyon sokat. Ha versenyen indulok, akkor persze elkísérnek szurkolni. Jelenleg még ez a helyzet, aztán ha nagyobbak lesznek, eldöntik, hogy akarnak-e velem tartani a pályán is.

- Hogyan készülsz egy megmérettetésre?

- Azt gondolom, hogy minden versenyre, minden távra fel kell készülni. Nem edzek nagyon komoly edzésterv szerint. Régebben atletizáltam, így magamnak szoktam összeállítani mire van szükségem az adott felkészüléshez. A fő edzéstervem az, hogy érezzem jól magam. Ha jön egy verseny, akkor tudom, hogy mennyivel előtte és milyen távokkal kell edzeni, és hogy célszerű sűríteni ezeket. Csinálok egy kis alapozást előtte, a jó kedv határain belül. Mindig van saját tempóm, amit érzek. Régebben figyeltem az időeredményre is, most már inkább csak arra, hogy lefussam, jól érezzem magam, találkozzam a barátnőimmel.

- Miért jó versenyre járni?

- Ami nagyon fel tud dobni, az a versenyláz, ami ad egy plusz tempót, azt mindig ki szoktam használni. Általában a versenyeken futom mindig a legjobb időimet. Nem egyedül járok versenyre, most már természetesen viszem a családot is. Tudom, hogy jól érzik magukat, elnézelődnek, nagyon jó, ha egy verseny nem csak arról szól, hogy fussunk, hanem van mellette mindenféle program. Az egész rendezvénynek van egy felmenő íve, a közös bemelegítéstől kezdve. Ez mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy több legyen, mint egy futás.