Élő közvetítés a Hortobágyról a 8. E.ON Délibáb Sportfesztiválról

 

Kövesd élőben a Hortobágyon zajló 8. E.ON Délibáb Sportfesztivál eseményeit! Ebben a cikkben folyamatosan frissülő rövid híreket olvashatsz a versenyről.

18:48 Lapzárta után kaptuk a hírt: 31 fokos hőmérséklettel búcsúzott tőlünk a róna.

18:46 Az utolsó futó célba érkezésével befejeződött a Hortobágyon a 8. E.ON Délibáb Sportfesztivál.

18:10 Még mindig nagy a sor az egyéni fényképezkedéshez. A futók a chipjüket egy leolvasóhoz érintve beállnak egy digitális kijelző mögé, amelyen megjelenik a nevük és az időeredményük.

18:00 Megtartottuk a futótávok eredményhirdetését.

17:19 A versenyközpontban igazi sportfesztiváli a hangulat. Folyamatosan érkeznek célba a futók, akiket Péter Attila nevüket és időeredményüket sorolva fogad a befutónál. Sokan fényképezkednek, mások vízzel hűtik magukat. Aki eddig kibírta, bírni fogja végig. 34 fok van a délutáni Hortobágyon.

17:16 Teljesítette a 14 kilométeres távot Szántó Dávid. Három kamera vette, amint célba érkezik.

16:42 Befutott a 14 kilométeres táv férfi, majd női győztese is. Kovács István nyert a férfiaknál, Pap Csilla a nőknél.

16:38 A női félmaratoni győztes is befutott: Rozsnyai Lilla nyerte a versenyt Darázs Angelika előtt.

16:17 Beda Szabolcs megnyerte a félmaratont, ezzel megvédte tavalyi győzelmét, és harmadik terep félmaratonját nyerte a Hortobágyon.

15:59 Angol, kanadai, kolumbiai és német futók is vannak a pusztai verseny mezőnyében.

15:57 Breaking again! Közvetítésünket megszakítva jelentjük, hogy markáns hidegfront érte el a Hortobágyot: már csak 36 fok van!

15:41 Elindultak a 14 kilométeres táv futói. Köztük van Szántó Dávid, a Digi Sport TV riportere.

15:34 A 7 kilométeres táv férfi és női befutói beérkeztek a versenyközpontba. A Mátai Ménes bemutató lovaspálya körül szabályos futógyűrű keletkezett. Ez azt jelenti, hogy a legrövidebb táv célba érkezői, valamint a félmaraton mezőnyének első körét teljesítők visszaérkeztek a versenyközpontba, majd a félmaratonisták a frissítés után tovább futnak. Óriási a nyüzsgés tehát, a futók jönnek-mennek, miközben jócskán kijut nekik a szurkolók buzdításából.

15:08 A rajt után Péter Attila ránézett a hőmérőre, és felkiáltott: "Gyerekek! 38 fok!"

15:05 Elrajtolt a félmaraton és a 7 kilométer mezőnye. Hihetetlen pillanatok voltak! A tűző napon folyamatos taps mellett Kökény Bea olimpiai ezüstérmes kézilabdázó lőtte el a rajtot. A futók 2 percig haladtak át egyfolytában a rajtkapu alatt. Legalább három televíziós stáb örökítette meg a hortobágyi futórajt pillanatait, amit a tribünről legalább százan, a kordonok és a szalagozás mellől meg még többen követtek figyelemmel.

14:52 Szinte tele van a versenyközpont futókkal. Már-már pokoli a hőség, de a futókat ez sem tudja eltántorítani. Folyik a bemelegítés Varró Gyula vezetésével.

14:10 Újabb lovasbemutató, újabb puszta ötös, újabb fantasztikus, látványos pillanatok, újabb taps.

13:38 Gyülekeznek a futók a versenyközpont területén. A bringások közben jóízűen fogyasztják a slambucot és a gulyást, a futók pedig, ahogy megérkeznek Mátára, a nevezési sátrak felé igyekeznek. Egyre több, a BSI versenyeiről ismert arcot látni. Változatlanul 36 fok van.

13:08 Elkészült és fogy is rendesen a slambuc és a gulyás.

13:00 Elrajtolt a 7 kilométeres gyalogtúrára indulók mezőnye. Nekik Vincze Andrásné, Hortobágy község polgármestere adta meg a rajtjelet.

12:19 Lovasbemutató zajlott a versenyközpontban. Először négy csikós lovagolt be a Mátai Ménes bemutató lovaspályára: csergettek, azaz pattintottak a karikás ostorral, utána leültették a lovaikat, végül körbelovagolták a versenyközpontot. Aztán következett a csikós ötös, vagyis az a mutatvány, amikor egy csikós két ló hátán állva három másik lovat hajt maga előtt. Mit is lehet mondani erről? A látvány önmagáért beszélt...

12:00 Alert! 36 fokra kúszott fel a hőmérő higanyszála!

11:50 Eredményt hirdettünk a Mountain Bike Maraton távjain.

11:22 A hosszú táv női győztese is befutott, Huszár Judit volt a leggyorsabb a hölgyeknél. Őt Tatai Ildikó és Szabó Katalin követte a célban.

10:55 Breaking! 32 fok van a Hortobágyon!

10:44 Megvan az 54,2 kilométeres bringás táv férfi győztese: Panyi János Gábor tekert át elsőként a célkapu alatt. Grósz Béla a második, Kerek Zoltán a harmadik.

10:40 Ettől Hortobágy a Hortobágy, avagy milyen különlegességekkel találkoznak a pusztában a bringások, a túrázók és a futók. A Hortobágyi Nemzeti Park két munkatársa, Bessenyei László Bence és Szilágyi Attila mesélte el nekünk a Világörökség részét képező füves puszta érdekességeit.

Ami az állatvilágot illeti, a túraútvonalaktól néhány méterre cankó- és gémféléket fedezhetnek fel az indulók. Ritkaságnak számít az a borzas gödény, amit a Hortobágyi halastónál figyeltek meg, és aminek faja összesen körülbelül 20 alkalommal fordult elő Magyarországon. A növényfajták közül említést érdemel a védett tündérfátyol: sárga virágja több száz hektáron borítja a halastó felszínét.

A világon egyedülálló a felújított négygémű kút, amit szintén láthatnak a pusztában elhaladók. Az építmény sajátosságát az adja, hogy az alatta lévő 8 méter átmérőjű kútban 4 gém jár. Ebből a kútból több száz marhát tudtak itatni. A kutat ma is használják. Szintén a puszta nevezetességei közé tartozik az úgynevezett seggenülő hodály. A mulatságos nevű építmény nem más, mint egy 30-50 méter hosszú, nádtetős, fal nélküli pásztorépítmény. Teteje leér egészen a földig, magában a hodályban pedig 500-800 juh fér el.

A vasaló U alaprajzú, nádból készült, befelé dőlő, tetejetlen építmény. Régen ennek a védelmében főztek a pásztorok. Karámot úgyszintén láthatnak a hortobágyi sportfesztivál indulói, mint ahogy az állás, a marhák vakarózására szolgáló dörgölődző fa és a nádból készült kutyaól is a puszta nevezetességei közé tartozik.

A Hortobágyon napjainkban 400-500 pásztor dolgozik. A juhokat április elején, a nagyobb jószágot később hajtják ki. Az állatok innentől kezdve egészen december elejéig kint vannak a pusztában.

10:27 Itt a bringás rövid táv női győztese: Scherk Tímea. A női második Panyi Gabriella, a harmadik Juhász Fanni lett.

10:17 Célba érkezett a 33,8 kilométeres mountain bike táv győztese, Farkas József, akit Kiss Attila és Szabó Levente követett a célban. Aztán utánuk kisebb-nagyobb lemaradással érkezik a többi rövid távú montis.

10:00 "Nézzetek körül a pusztában alaposan! A Hortobágy a Világörökség része!" Ezekkel a szavakkal buzdította Péter Attila, a BSI eseményeinek állandó szpíkere a 22,7 kilométeres teljesítménytúrára indulókat. A nordic walkingosok és a hosszú távú túrázók 10 órától folyamatosan rajtolnak el a versenyközpontnak helyet adó Mátai Ménes bemutató lovaspályáról.

9:05 Újból eldördült a rajtpisztoly, ezúttal Gaál Gyula István, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója sütötte el. A rajtjel a 33,8 kilométeres távra induló kerékpárosoknak szólt. Utánuk a két táv bringás túra indulói is elindultak a reggeli kánikulában.

9:00 Elrajtolt a kerékpárosok hosszú távra induló mezőnye. Az 54,2 kilométeres pusztai távnak nekivágó bringásokat Zilahy István, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. Ménesének ménesigazgatója indította el. A montisok tekertek egy fél kört a versenyközpont területén, majd belevesztek a pusztába.

8:45 Lassan-lassan benépesül a versenyközpont, érkeznek az első rajtokra készülő bringások. A parkolóban szaporodnak az autók, a csomagtartókról lekerülnek a kerékpárok. És már most tűz a nap: 28 fok van a Hortobágyon.